AMSTERDAM - De hele maand april zorgt het Tulp Festival voor kleur in het Amsterdamse straatbeeld. In het oog springende schalen en kuipen met tulpen markeren doorgaande routes en verlevendigen winkelstraten en -centra, pleinen en bruggen in alle stadsdelen. In parken en tuinen van musea en hotels komt de kleurrijke voorjaarsbloem in de loop van april tot bloei. In talrijke woonstraten verspreid over de stad zien we de vurig rood met wit gevlamde News Santa opduiken in geveltuinen en rond boomspiegels. Een cadeautje voor bewoners, van het Tulp Festival en Amsterdam Tulip Museum. Zo kan iedereen in de eigen buurt genieten van de tulp. Tulp Festival verbindt de stad en nodigt uit tot een ontdekkingstocht, die steeds weer nieuwe verkenningen oplevert én de mooiste plaatjes van de fotogenieke tulp. Alle details over deelnemers, locaties en tulpensoorten zijn te vinden op www.tulpfestival.com. Volg het nieuws op Facebook: tulpfestivalamsterdam en Instagram: @tulpfestival.

Tulpenpleinen
De achtste editie van Tulp Festival Amsterdam kent vertrouwde en nieuwe locaties in alle stadsdelen. Er zijn 'tulpenlinten' in het centrum van Dam via Rokin en Vijzelstraat naar het Weteringcircuit en richting West vanaf de Raadhuisstraat naar het Mercatorplein. Tulpenpleinen spelen een grote rol dit keer. Voor het eerst zijn tulpen te bewonderen op het vernieuwde Leidseplein en op het Koningsplein. In Oud-West is een tulpenwandeling te maken langs Kwakersplein, Bellamyplein, Witte de Withplein, Van Limburg Stirumplein en het Frederik Hendrikplantsoen. De pleintjes nodigen uit om er even bij te gaan zitten en een praatje te maken met je stadgenoten.

In Noord zijn concentraties van kuipen met tulpen te zien op onder andere de IJpromenade, Mosveld en Buikslotermeerplein. In Oost geven tulpen kleur aan de Veemkade en het Braziliëplein. In Slotervaart springen de tulpen op het Wilhelminaplein in het oog. Ook winkelcentra, zoals het Osdorpplein, het Gelderlandplein in Zuid en Amsterdamse Poort in Zuidoost verwelkomen bezoekers met fleurige tulpen in grote kuipen. In Zuid domineren als vanouds fotogenieke tulpen op het Museumplein en in de vijver het beeld, deze keer bovendien omringd door tulpen in de straten van het Museum Quarter.

In de volle grond
Afhankelijk van het weer komen later in april de tulpen in de volle grond tot bloei. Wandelaars in het Amsterdamse Bos, Vondelpark en Erasmuspark komen daar tientallen soorten tulpen tegen. Een 'geheim' plekje is de Botanische Tuin Zuidas met prachtige tulpen. Nog een tip: een kijkje in de gratis toegankelijke tuinen van de Hermitage met een expositie van '5 eeuwen tulpen in 100 soorten', het Rijksmuseum, het Hilton Hotel aan de Apollolaan, Pulitzer aan de Prinsengracht of het Waldorf Astoria aan de Herengracht.

Particulier initiatief beloond
Samen met Amsterdam Tulip Museum zette Tulp Festival een 'geveltuintulpen-actie' op. Via social media konden Amsterdammers gratis tulpenbollen aanvragen voor hun straat. Bewoners maakten er gretig gebruik van. In april zijn op zo'n 250 locaties, verspreid over de stad, tulpenbedjes te bewonderen met de New Santa. Ook schonk Tulp Festival tulpenbollen voor bijzondere particuliere projecten, zoals kadelocaties aan Bilderdijkkade, Leliegracht en Herengracht en in Noord voor de zogenaamde Tuttifrutti-tuin in Tuindorp Oostzaan.

Deelnemers Tulp Festival 2022
Deze deelnemers zorgen voor de zichtbaarheid van de tulp in het Amsterdamse straatbeeld gedurende de maand april 2022: Amsterdam Tulip Museum, Amsterdamse Bos, Amsterdamse Poort, Beurs van Berlage, Biz Rokin, Biz Muntplein, Botanische tuin Zuidas, Compagnon, Doubletree Hilton-Centraal, Eye, Gelderlandplein, Hermitage Amsterdam, Hilton Amsterdam, iBulb, Museum Quarter, Museum Willet-Holthuysen, NEMO Science Museum, Port of Amsterdam, Pulitzer Hotel, Rijksmuseum, Stadsdeel Centrum, Stadsdeel Oost, Stadsdeel Nieuw West, Stadsdeel Noord, Stadsdeel West, Stadsdeel Zuid, Stadsdeel Zuidoost, UvA Roeterseiland Campus, Vondelpark, Waldorf Astoria Amsterdam, Wilhelminaplein, Winkelcentrum Osdorpplein.