AMSTERDAM - Donderdag werd het startsein gegeven voor Tulp Festival Amsterdam 2023. Dat gebeurde op de Freddy Heinekenbrug bij de Stadhouderskade. De 10.000 'Green Mile'-tulpen die hier de komende maand de straat groen en geel kleuren doen hun naam eer aan. Nu nog een groene tulp in de knop. In volle bloei zijn ze prachtig geel met een groen streepje. Een paar dagen zon en het is zover. Op de foto omarmen Saskia Albrecht, initiatiefnemer Tulp Festival Amsterdam (voorgrond), Ruth van Dijken, directeur van de The Green Mile, stadsdeelbestuurder Micha Mos en voorzitter Tulp Festival Roberto Payer de tulpenweelde. De 'Green Mile'-tulpen komen verspreid over de straat te staan en zorgen ervoor dat voor het eerst het hele toekomstige traject van The Green Mile - een groene, duurzame en verbindende Stadhouderskade voor mens, plant en dier - zichtbaar onder de aandacht komt van buurtbewoners en passanten.

Tulp Festival Amsterdam geeft kleur aan de stad

Vanaf zaterdag 1 april sieren honderdduizenden kleurrijke tulpen gedurende een maand Amsterdamse straten en pleinen op tientallen locaties in alle stadsdelen. Het jaarlijkse Tulp Festival stuurt tulpenliefhebbers op ontdekkingstocht door de hoofdstad. Geniet van de tulpen op bekende plekken en op nieuwe locaties,. Kijk op www.tulpfestival.com voor alle details over deelnemers, locaties en tulpensoorten. Volg het nieuws op Facebook: tulpfestivalamsterdam en Instagram: @tulpfestival. Deel mooie tulpenplaatjes van het tulpfestival in Amsterdam op social media met de hashtags: #tulpfestival2023 #tulpfestivalamsterdam #tulpeninamsterdam #eentulpvooriedereamsterdammer.

Kleurrijke tulpen verlevendigen Amsterdam


De bloeiende tulpen in grote kuipen en schalen zijn in april op veel plekken in Amsterdam inmiddels een vertrouwd beeld. De tulpen markeren doorgaande routes en verlevendigen Amsterdamse winkelstraten en -centra, pleinen en bruggen. In buurttuinen, parken en tuinen van musea en hotels komt de vroege voorjaarsbloem in de loop van april tot bloei. Tulp Festival fleurt woonbuurten op en de fotogenieke tulp laat zich overal prachtig vereeuwigen.

Maak er een tulpendagje van met de routekaart


Wie alle locaties wil bezoeken heeft aan een dag niet genoeg. Tulp Festival is 'stadsbreed' in Amsterdam zichtbaar. Letterlijk van Noord naar Zuidoost en van Oost via Zuid en West naar Nieuw-West. Sommige tulpenlocaties lenen zich voor een wandeling van de ene naar de andere plek, zoals bijvoorbeeld de 'Rode Loper' in het Centrum, of de Museum Quarterstraatjes. Andere locaties liggen wat meer op fietsafstand van elkaar, zoals in Noord, en weer andere combineer je met boodschappen doen, bijvoorbeeld de verschillende winkelcentra in Noord, Nieuw-West, Zuidoost en Zuid, of gezellig met een relaxmomentje op een bankje op een van de pleintjes in West. Kijk op de website voor alle locaties: tulpfestival.com. Hier worden ook de verschillende tulpensoorten beschreven. Download (vanaf 30 maart) de gratis routekaart met alle informatie voor een verkennend tulpendagje.

Tulpen in de volle grond


In het Vondelpark is het dit jaar een verrassing waar de tulpen zullen opkomen. Er zijn 'toefjes' tulpen geplant dwars door het park. Buurtbewoners van tien buurttuinen verspreid over de stad zullen ook verrast worden met een tulpentuin. De bollen hiervoor zijn geschonken door Tulp Festival Amsterdam. Wandelaars in het Amsterdamse Bos en in de fraaie Botanische Tuin Zuidas worden getrakteerd op verschillende soorten tulpen. Uitbundige tulpenpresentaties zijn ook te bewonderen in de tuinen van het Rijksmuseum, in de historische tuin van Huis Willet-Holthuysen en in de tuinen van het Hilton Hotel aan de Apollolaan, en het Waldorf Astoria aan de Herengracht.

Deelnemers Tulp Festival 2023


Deze deelnemers zorgen voor de zichtbaarheid van de tulp in het Amsterdamse straatbeeld gedurende de maand april 2023 en zolang de tulp in de volle grond bloeit: Amsterdam Tulip Museum, Amsterdamse Bos, Amsterdamse Poort, Beurs van Berlage, BIZ OV Kalverstraat en Heiligeweg (Koningsplein, Muntplein), BIZ Leidseplein, BIZ Vijzel, Botanische Tuin Zuidas, Boven 't Y, Bijenkorf, Compagnon, Doubletree by Hilton Amsterdam Centraal, Eye, Gelderlandplein, Hermitage Amsterdam, Hilton Amsterdam, Huis Willet-Holthuysen, iBulb, Museum Quarter, NEMO Science Museum, Osdorpplein, Rederij Kooij, Rijksmuseum, Stadsdeel Centrum, Stadsdeel Nieuw West, Stadsdeel Noord, Stadsdeel West, Stadsdeel Zuid, Stadsdeel Zuidoost, The Green Mile (Stadhouderskade), UvA Roeterseiland Campus, Vondelpark, Waldorf Astoria Amsterdam, WFC Amsterdam, Zuidas.