AMSTERDAM - Het Amsterdams 4 en 5 mei Comité organiseert op Bevrijdingsdag de Vrijheidspont: een Vrijheidsmaaltijd op de iconische GVB-pont bij Amsterdam Centraal. De Vrijheidsmaaltijden zorgen op Bevrijdingsdag in het hele land voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel. In Amsterdam, waar de traditie van Vrijheidsmaaltijden ontstond, vinden op 5 mei meer dan honderd Vrijheidsmaaltijden plaats. Vrienden en vreemden gaan daar met elkaar in gesprek over wat vrijheid voor hen betekent. Een thema waar we niet dagelijks bij stilstaan en waar bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht voor is. De Vrijheidspont vormt het vlaggenschip van de Amsterdamse Vrijheidsmaaltijden.

Aan boord van de Vrijheidspont op 5 mei

De pont vaart vier keer een route van 45 minuten over het IJ. Gasten worden ontvangen door de immer charmante maître Sergio Vyent, bekend van First Dates, die als geen ander weet waar bijzondere ontmoetingen toe kunnen leiden. Voor wie aarzelt liggen op tafel kaarten met vragen die uitnodigen tot gesprek tijdens de Vrijheidsmaaltijd. Tijdens iedere afvaart is er een muzikaal optreden, van onder meer de Amsterdam Klezmer Band, Yung Nnelg en Giobi Quendas. De pont is open voor iedereen: een deel van de kaarten wordt verkocht, een ander deel wordt aangeboden aan maatschappelijke organisaties zoals Blije Buren, Paskha.nl (Amsterdam voor Oekraïne) en Stichting SeniorenStudent.

Vrijheidssoep: een maaltijd met grote ambities

Samuel Levie, oprichter van campagnebureau Food Cabinet en initiatiefnemer van de Vrijheidssoep en de Vrijheidspont, serveert op de pont zijn bijzondere twist op de Vrijheidssoep van 2022, die is ontwikkeld door chef Nadia Zerouali. Levie: "In 2020 ontwikkelden we de Vrijheidssoep: een Vrijheidsmaaltijd in blik waardoor we in het coronajaar toch samen konden eten. Toen ontstond onze droom om deze maaltijd uit te laten groeien tot een concept waarbij we heel het land samen kunnen laten dineren. Ieder jaar groeit het initiatief, en het is onze ambitie dat over een aantal jaar miljoenen mensen tegelijkertijd van de Vrijheidssoep kunnen genieten. Dit jaar heeft Nadia Zerouali een fantastisch recept ontwikkeld waarmee we hopen honderdduizenden mensen te verbinden. Het is prachtig dat we deze soep dit jaar op zo'n iconische Amsterdamse locatie met elkaar kunnen delen."
Job Cohen, voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei Comité: "Het is geweldig om te zien dat mensen door het hele land vrijheidsmaaltijden organiseren juist nu we er iedere dag mee worden geconfronteerd dat vrijheid absoluut geen vanzelfsprekendheid is."

Praktische informatie

Kaartjes zijn te koop bij de Tolhuistuin en kosten 7,50 euro. De Vrijheidspont vertrekt van de steiger achter Amsterdam Centraal, waar ook de NDSM pont vertrekt. Gasten worden na afloop op dezelfde plek afgezet als waar de pont vertrokken is. De Vrijheidspont vaart in totaal 4 keer en duurt 45 minuten. De tijden zijn: 17:30 -18:15, 18:45 - 19:30, 20:00 - 20:45, 21:15 - 22:00.

Naast de Vrijheidspont zijn op 5 mei verspreid over de stad meer dan 100 Vrijheidsmaaltijden te bezoeken.

Hierbij een kleine selectie:

Noorderpark 10.00 uur - 19.00 uur

Je kunt de hele dag vertoeven in het Noorderpark voor muziek en vrijmarkt, strijden om de Vrijheidsbokaal in het jeu de boules tournooi en aanschuiven bij de Vrijheidsmaaltijd. Er zijn optredens van Open Podium, Jazz, Muziekstraat, Volksoperakoor en The Frijazzstics.

De Omval 13.00 uur - 15.00 uur

Bij café De Omval kun je genieten van een Vrijheidsmaaltijd. Er is muziek en kleinkunst van Eva Skeete Mcleed en Guillano Herdigein. Vanaf een hoogwerker kun je de gebied De Omval van boven bekijken.

Heesterveld creative community 12.30 uur - 18.00 uur

Schuif aan bij de Vrijheidslunch van Heesterveld Creative Community, verzorgd door ondernemers uit de buurt, voor bewoners uit Heesterveld en de rest van Zuidoost. Een plek voor verbinding en nieuwe ontmoetingen, en waar je geniet van een vol programma met muziek, spoken word, panels en expo's door de getalenteerde kunstenaars uit de broedplaats.

Mirror Soup Kitchen op NDSM 17.00 uur - 21.00 uur

De Vrijheidsmaaltijd op de NDSM-werf start met een uitbundig optreden van de Amsterdam Klezmer Band. Aansluitend opent het Mirror Soup Kitchen van Jasper van den Berg. Jasper spiegelt een plek in de wereld waar op dat moment oorlog is, waar on-vrijheid heerst of een ramp zich voltrokken heeft. De verbinding wordt gemaakt door op deze dag, precies hetzelfde gerecht te nuttigen als tegelijkertijd op de desbetreffende plek bereid en gegeten wordt. Op 5 mei wordt er gekookt voor Oekraïne. Je betaalt 5 euro, 15 euro of 25 euro. De opbrengst gaat naar Oekraïne.

OBA Bijlmerplein 19.00 uur - 21.00 uur

Vier de vrijheid met muziek van talenten van Bijlmerklassiek, spoken word optreden van Sanguilla en een lezing van Mooncake over inclusiviteit aan de keukentafel. Want, eten verbindt en de vrijheid van een ander en jezelf begint op je bord. Tijdens het eten van de Vrijheidssoep, veganistische Surinaamse hapjes van Yemaya's Estate, en Oekraïense hapjes, gaan we in gesprek over vrijheid.

Haarlemmerplein 17.00 uur - 21.00 uur

Op het Haarlemmerplein tussen de terrassen van Theatercafé Spinoza en The Lunch Club zal na afloop van Bevrijdingsfestival Ontsnapte Klanken het podium uit elkaar worden gehaald en omgetoverd worden tot eettafels, waar de Vrijheidssoep met salade en brood gegeten zal worden onder de warme Griekse klanken van Panos Skouteris & Mark Nieuwenhuis en de Amsterdam Klezmer Band.

Bevrijdingsdansfestival Museumplein 12.00 uur - 20.00 uur

Studenten van de Hotelschool Amsterdam serveren vanuit hun foodtruck de Vrijheidssoep. Schuif tussen het dansen door aan voor heerlijke soep en een bijzondere ontmoeting.

Op Bevrijdingsdag is Amsterdam één groot Bevrijdingsfestival. Op die dag vieren we de vrijheid met talloze activiteiten op zeven pleinen, veertig podia en bij honderd Vrijheidsmaaltijden. Maak hier je eigen route door onze mooie stad.