AMSTERDAM - In Amsterdam zijn voor het eerst tijgermuggen aangetroffen. Dit blijkt uit vangstgegevens die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) recent op haar website heeft gezet. De vondsten zijn gedaan op 7, 15 en 22 september. Hoeveel tijgermuggen er iedere keer gevangen zijn, vermeldt de NVWA niet, maar wel dat de gevaarlijke exotische mug telkens is aangetroffen is postcodegebied 1108 AZ. Dit gebied omvat uitsluitend de adressen Loosdrechtdreef 6, 7 en 9 in Amsterdam Zuidoost. Het betreft onder andere de Gaasper Camping. Desgevraagd hebben de beheerders van de camping aan stichting platform Stop invasieve exoten bevestigd dat de tijgermuggen daar zijn gevonden.

De tijgermug kan meer dan 20 virusziekten en parasieten overbrengen op mens en dier, zoals dengue, zika, chikungunya en hartworm. Ziekten waar vaak geen vaccin voor is en die soms dodelijk kunnen aflopen.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “De tijgermug is in Europa terechtgekomen door de import van gebruikte banden uit Azië. De eerste vondsten werden gedaan in Italië, waar de overheid niet tijdig ingreep en de muggen de kans kregen zich over heel Italië te verspreiden, en vervolgens naar buurlanden. Inmiddels komen ze ook veel voor in het zuidelijk deel van Frankrijk en Spanje. Het is zeer waarschijnlijk dat toeristen vanuit het zuiden naar Amsterdam zijn gereden om daar op de camping te verblijven, en dat er meerdere tijgermuggen zijn meegereisd in de auto, de caravan of de bagage.

Enige jaren geleden heeft zowel het platform als de NVWA een voorlichtingsfilmpje gemaakt om Nederlandse toeristen die naar het zuiden gaan erop te wijzen dat ze geen tijgermuggen mee naar huis moeten nemen. Misschien zou het goed zijn als landen zoals Italië, Frankrijk en Spanje hun burgers erop zouden wijzen dat ze geen tijgermuggen mee moeten nemen ze als naar noordelijke bestemmingen gaan.”