AMSTERDAM - Maandagochtend 24 juli gaat de zomerschool weer van start! Twee weken lang gaan Amsterdamse basisschoolkinderen vier dagen per week naar de Multatulischool of El Amien in West of de Taalschool in Noord. Op deze school in vakantietijd wordt geleerd, maar wel nét even anders.

“Ik ga niet naar school. Ik ga naar de zomerschool!” zegt Nout enthousiast. Als een van de vele kinderen die twee weken lang ‘gewoon’ naar school gaan, weet hij uit ervaring dat het toch echt anders is dan normaal. Logisch, want school is verplicht en voor de zomerschool kies je zelf. “Het is gezellig en ik begrijp eindelijk hoe je breuken maakt!”

Inspirerende rolmodellen

De zomerschool is er voor kinderen die nog wat extra lessen nodig hebben, voor kinderen die niet op vakantie gaan en voor kinderen die na die vakantie willen meepraten over hun zomerse belevenissen. In kleine groepjes, met veel persoonlijke aandacht en op speelse en interactieve wijze bieden begeleiders - in de rol van inspirerende rolmodellen - een uitdagend programma aan.

Futuredance en tijdscapsule

Naast lezen, taal en rekenen krijgen de zomerschoolleerlingen twee weken lang een programma met sport, spel, workshops en spannende excursies aangeboden. Na een leerzame ochtend gaan ze samen op avontuur om zo vol verhalen thuis te komen. Dit jaar stappen de leerlingen in AmsterdamWest met het thema Reis door de Tijd als het ware in een tijdmachine. Zij gaan onder andere futuredancen, een tijdscapsule maken en hun opa of oma bevragen over hun jonge jaren.

De stad ontdekken


Op de Taalschool in Amsterdam- Noord gaan nieuwkomerskinderen samen met hun begeleiders de buurt verkennen. Ontdek de stad is het thema dat de leerlingen kennis laat maken met hun nieuwe buurt en land. Hierbij worden in de klas opgedane vaardigheden en kennis toegepast en hun zelfredzaamheid vergroot. Ook hun ouders worden betrokken bij de zomerschool.

Dromen waarmaken

De zomerschool is een van de programma’s van de Weekend Academie. Dit gebeurt in Amsterdam in samenwerking met stichting AWBR, Innoord en Stichting Nederlandse Islamitische Scholen (SNIS). Het doel is leerlingen gelijke kansen te geven om hun dromen, wat die ook zijn, waar te maken. Voor meer informatie over de Weekend Academie en andere programma’s, zie www.weekendacademie.nl.