AMSTERDAM - The Brilliant Biograph is de winnaar van de FOCAL Award 2021 in de categorie Best Archive Restoration & Preservation Project. Deze opnamen uit de begintijd van de cinema behoren tot de rijkst gedetailleerde beelden uit de filmgeschiedenis. De compilatiefilm brengt de kijker terug naar het leven rond 1900, toen steden als Berlijn, Amsterdam en Londen een sterke groei doormaakten; ook de opnamen van een betoverend Venetië – toen vooral toeristenbestemming voor de happy few – zijn van een indrukwekkende schoonheid. De film is gratis te zien op de Eye Film Player.

The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902) is een schitterende compilatie van opnamen uit de collectie van de Mutoscope and Biograph Company, een van de eerste filmbedrijven. De beelden voeren je mee naar het Venetië, Berlijn en Amsterdam van ruim 120 jaar geleden en laten je de opwinding voelen van de eerste filmbeelden.

Met steun van de Europese Commissie zijn 50 films van de Mutoscope and Biograph Company afkomstig uit de collecties van Eye en het British Film Institute (BFI) digitaal gerestaureerd. Deze één-minuten-tijdcapsules – gedraaid op 68mm-nitraat – zijn vermaard vanwege de unieke resolutie. Het 68mm-nitraatnegatief leverde de scherpste en rijkst gedetailleerde beelden uit de filmgeschiedenis; zo helder als de zwartwitopnamen van The Brilliant Biograph zag je het zelden.

Om de verbluffende techniek van camera en projector te demonstreren, werden opnamen gemaakt van het snel bewegende grotestadsleven, spectaculaire landschappen en sportevenementen. De in Nederland gemaakte opnamen tonen onder meer de inhuldiging van koningin Wilhelmina, de woeste Zuiderzee en de boulevard van Scheveningen.
Voor deze 52 minuten durende film is een speciale pianopartituur gecomponeerd en opgenomen door Daan van den Hurk.

De compilatie was te zien in de landelijke bioscopen en was gedelecteerd voor internationale festivals van Berlijn, Rio de Janeiro, Shanghai, Pordenone, Kopenhagen, Warschau, Parijs, Lyon, Istanbul, Sheffield en Valencia.

Over de FOCAL Award
FOCAL International (Federation of Commercial Audiovisual Libraries) in Londen eert met de jaarlijkse Focal Awards de filmarchieven, beeldbibliotheken, producenten, onderzoekers en facilitaire bedrijven die werken met archieffilms. De prijs die The Brilliant Biograph won, de FOCAL International Restoration and Preservation Project Award, is bestemd voor archieven en/of technische faciliteiten die bewegende archiefbeelden hebben gerestaureerd en geconserveerd voor een project dat meerdere films aan elkaar verbindt.

De pers over The Brilliant Biograph

‘The Brilliant Biograph laat ons niet alleen de oorsprong van cinema ontdekken, maar ergens ook die van onze moderne wereld, waardoor een magisch moment ontstaat dat emoties oproept die alleen cinema kan bieden.’ (A la rencontre du Septième Art)

‘De eerste beelden van Europa. Aandoenlijk, indrukwekkend en geestig zijn ze.’ (NRC Handelsblad)