AMSTERDAM - Vanwege de impact van het coronavirus heeft Het Scheepvaartmuseum het tentoonstellingsprogramma voor het komende jaar herzien. Dit heeft als gevolg dat de geplande tentoonstelling over de zeventiende-eeuwse zeeschilders vader en zoon Willem van de Velde een jaar verschoven wordt naar oktober 2021.

'Vanwege het bijzondere karakter van deze tentoonstelling wil Het Scheepvaartmuseum zoveel mogelijk bezoekers laten genieten van de werken van vader en zoon Willem van de Velde. Op dit moment is de ontwikkeling van het coronavirus onzeker. Daarom kiest het museum ervoor de Van de Velde tentoonstelling te verplaatsen naar een meer zekere periode. Ondanks deze moeilijke beslissing kijken wij uit naar de heropening van het museum en blijven wij bezoekers een gevarieerd tentoonstellingsprogramma aanbieden.'Michael Huijser, directeur Het Scheepvaartmuseum

Van de Velde tentoonstelling
Willem van de Velde de Oude (1611-1693) en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge (1633-1707) waren toonaangevende maritieme schilders. Het is zeer uitzonderlijk dat zoveel werk uit het brede oeuvre van vader en zoon samen wordt tentoongesteld. In de tentoonstelling worden circa 40 schilderijen en 35 teke­ningen uit binnen- en buitenland bijeengebracht, waaronder vele bruiklenen. De werken variëren van ruwe schetsen, kalme zeegezichten, dramatische stormen en monumentale zeeslagen. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.hetscheepvaartmuseum.nl/vandevelde.

Het Scheepvaartmuseum voor Pampus
Het Scheepvaartmuseum ligt nu spreekwoordelijk voor Pampus. Het museumgebouw is gesloten, maar bezoekers kunnen het museum wel virtueel beleven op de speciale 'Voor Pampus-pagina' op de website. Hier zijn verschillende items te vinden, waaronder minicolleges van conservatoren, vlogs van museumdocenten, een online rondleiding met fotojournalist Kadir Lohuizen door de tentoonstelling Rijzend Water en de VR tijdreis Dare to Discover in 360 graden. Kinderen kunnen een periscoop maken en leren hoe je scheepsknopen legt. Daarnaast kunnen bezoekers heerlijke recepten vinden van chef-kok Ralph Dahlhaus. Bezoek www.hetscheepvaartmuseum.nl voor het gehele online aanbod of meld je aan voor de tweewekelijkse 'Voor Pampus-nieuwsbrief'.