AMSTERDAM - Onlangs verscheen ‘Happening’ van auteur Johan Swinnen. Een 280 pagina tellende pageturner over een Amerikaanse maandag in Brussel. ‘Happening’ verhaalt over een onuitwisbare historische gebeurtenis, de grootste doofpotoperatie die België ooit gekend heeft, diepsnijdende menselijke verhalen en doorwrochte personages wier levens door het noodlot met elkaar werden verbonden.

Op 22 mei 1967 eist een nietsontziende brand tijdens de Amerikaanse veertiendaagse in het Brusselse warenhuis Innovation 323 doden. Bij deze apocalyptische ramp verliest de dertienjarige Hervé Jacobs zijn beide ouders. De gebeurtenis verandert voorgoed zijn leven.

Meer dan vijftig jaar later komt Hervé, hoogleraar kunstgeschiedenis op emeritaat, in contact met Delphine Lafontaine, voormalig bezielster van de maoïstische Brusselse Commune Ché. Ondanks dat de officiele oorzaak luidt dat de brand van weleer werd veroorzaakt door een defecte TL-lamp, is Hervé ervan overtuigd dat het om terroristische aanslag ging. Georganiseerd en uitgevoerd door Delphines Commune Ché. Hervé heeft hier jarenlang onderzoek naar gedaan en wil Delphine vandaag confronteren met haar schuld en wraak nemen voor de dood van zijn ouders…

Auteur Johan Swinnen verloor zijn beide ouders tijdens de brand in Innovation. Overtuigd van het feit dat de tragedie geen ongeluk was, maar een terreurdaad en er sprake was van een doofpotoperatie, besloot Swinnen er een boek over te schrijven. Zijn boek is gebaseerd op 20 jaar onderzoek en tal van documenten en getuigenissen. De eerdere versie van Swinnens’ boek kreeg destijds nauwelijks enige kans aangezien de pers het toespitste op ‘ongeluk of terreurdaad’. Dat nam de aandacht weg van het familieverhaal, de rol van fotografie, het sensuele van de hoofdpersonages, Swinnens’ coming out als puber en de empathie voor de plegers van de aanslag die hij kadert in de tijdgeest van de breed gedragen strijd tegen de oorlog in Vietnam.

De overtuiging dat de brand geen ongeluk was, heeft Swinnen vandaag de dag nog altijd, ‘Happening’ is echter eerst en vooral een literair werk met maatschappelijke waarde. Een ontroerend verhaal in deze donkere dagen voor Kerstmis.

Verfilming
Jan Verheyen (Eye-Works) bereidt de spraakmakende verfilming van dit maatschappelijk relevante verhaal voor. Daarom is de nieuwe versie, ‘Happening 2.0’ meer dan ooit een onmisbare sleutelroman geworden voor iedereen die geïnteresseerd is in de jaren zestig en zeventig, in politieke geschiedenis én de avant-garderol die Brussel speelde in de geschiedenis van de stadsguerrilla.

Reviews
Nauwelijks een maand geleden verschenen en nu reeds zijn de superlatieven niet van de lucht:
‘Happening is een pareltje’ ★★★★ – Metro
‘Happening is een ware pageturner. Vanaf de eerste pagina’s neemt het verhaal je bij de lurven en laat de lezer niet meer los.’ (Peter Bouckaert)
‘Aangrijpend’. (Jan Van Duppen)
‘Een staalharde sleutelroman’. (Nieuw-Vlaams Magazine)
’Ik vind Happening een kunst-werk. Ik ben erdoor gegrepen. Het was voor mij heel herkenbaar en ingrijpend. De combinatie van inzichten en emoties, in uiterst visueel detail weergegeven, maakt dat dit boek in mijn geheugen gegrift zal blijven. De sensuele scenes hebben me heel erg ontroerd. Ik ga het boek lezen en herlezen.’ (Monica Triest)

De auteur
Johan Swinnen (1954) is een autoriteit binnen de cultuurwetenschappen, werkzaam als beëdigd kunstexpert. Hij is auteur van een omvangrijk literair en essayistisch oeuvre dat hem in binnen- en buitenland bekend maakte. Reeds als kind was hij gefascineerd door kunst, muziek en fotografie. Het werd ook de hoofdmoot van zijn academische carrière. Swinnen is bovendien oprichter en voormalig directeur van het HISK en emeritus-hoogleraar aan de School of Arts van de AP Hogeschool Antwerpen. Hij doceerde aan de VUB en de Sorbonne en gaf wereldwijd lezingen aan universiteiten en in musea. Hij is visiting professor aan ULL en Het Plantin Instituut voor Typografie en is voorzitter van Toneelhuis, Brussels Philharmonic en Vlaams Radiokoor. Maar zijn leven wordt ook beheerst door de brand in de Brusselse Innovation op 22 mei 1967, een donkere pagina in de Belgische geschiedenis.

Uitvoering
ISBN: 9789492419729| paperback, 280 pagina's |Prijs: € 20 | Uitgeverij: Willems Uitgevers