AMSTERDAM - Het Concertgebouw kijkt terug op een succesvolle editie van de VriendenLoterij ZomerConcerten. De programmering bestond uit 77 concerten. Van klassiek tot pop, jazz en filmmuziek, en uitgevoerd door zowel jonge sterren als gevestigde namen zoals Gilberto Gil en Arthur en Lucas Jussen. Met deze toegankelijke programmering bereikte Het Concertgebouw veel nieuw publiek. Maar liefst 48% van de 80.000 bezoekers bezocht voor het eerst Het Concertgebouw. Het trekken van nieuw publiek is een van de speerpunten van de samenwerking met de VriendenLoterij, waarmee ook deze reeks weer is geslaagd. Het Noord Nederlands Orkest, dat vorige week furore maakte met een uitvoering van de Negende symfonie van Beethoven op Lowlands, sluit vanavond de muziekzomer af met het feestelijke programma Summertime Finale onder leiding van dirigent Eivind Gullberg Jensen.

Het Concertgebouw vierde de zomer van 2023 met jonge talenten, gevestigde namen en met muziek uit alle windstreken voor jong en oud.

Zo maakten zowel Maan als Racoon hun debuut in Het Concertgebouw, bracht Jeangu Macrooy een eerbetoon aan Bill Withers, trad Gilberto Gil voor het allerlaatst op in Amsterdam, wist Goran Bregović het publiek in extase te brengen en ontroerde het Ukrainian Freedom Orchestra opnieuw.

De zomer is traditiegetrouw ook de periode waarin jonge talenten hun muzikale kunsten tonen in Het Concertgebouw. Maar liefst zeven jeugdorkesten waren te gast. Van het Cubaanse Havana Lyceum Orchestra en het European Union Youth Orchestra tot het NYO Jazz uit de Verenigde Staten en het Concertgebouworkest Young met Europese talenten van 14 tot 17 jaar oud. Over dat laatste orkest schreef de Volkskrant: ‘Bij KCO Young in Het Concertgebouw is het nauwelijks te geloven dat je naar tieners luistert.’ Ook betraden veel jonge, internationale musici als solist het podium van Het Concertgebouw. Zoals de Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe, de violist Daniel Lozakovich en het Spaanse vioolwonder María Dueñas. Diverse jonge pop-, soul- en jazzmusici, zoals Schroothoop en Jawa Manla, kregen een plek in de Basement Sessions.

Volgend jaar zijn de VriendenLoterij ZomerConcerten van 1 juli tot en met 31 augustus.