AMSTERDAM/IJMUIDEN - Ludieke actie van offshore-netwerkvereniging Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP): in plaats van een goodiebag krijgen alle 500 aanwezigen op WindDay 2022 ‘een stukje windpark op zee’.

AYOP investeert daarmee € 10.000 euro in een windmolenpark op zee bij duurzame beleggingsorganisatie Meewind. Sylvia Boer, directeur van AYOP, overhandigde de cheque met het bedrag aan Jurjen Algra, commercieel directeur bij Meewind. Dit gebeurde donderdag 16 juni tijdens WindDay 2022: het zakelijk netwerk evenement voor de windenergiesector in Nederland georganiseerd in de Felison Cruise Terminal in IJmuiden.

Het goede voorbeeld geven

Sylvia Boer vindt de actie passen bij het thema van de dag. “Dit event staat in het teken van de energietransitie. Alle vijfhonderd aanwezigen zijn dagelijks bezig met hoe we de klimaatdoelen gaan halen met behulp van schone windenergie. Met die blik is een goodiebag, die mensen vaak thuis meteen weer weggooien, echt not done.” Boer hoopt met de investering in groene stroom het goede voorbeeld te geven. “Hopelijk volgen er meer!”

Burgerparticipatie kan veel opleveren
Commercieel directeur Jurjen Algra van Meewind is erg blij met de cheque. “Iedereen een aandeeltje wind meegeven: dat is natuurlijk een fantastisch idee!” Voor Meewind is het vooral interessant dat op deze manier particulier investeren in duurzame energie aandacht krijgt. Algra: ”Ik denk dat burgerparticipatie de sector veel kan opleveren. Mensen zijn daardoor gevoelsmatig meer betrokken bij een windenergie. Bovendien delen particulieren op deze manier mee in de miljoenen euro’s die de komende jaren met wind op zee verdiend zullen worden.”

Keynote speech van minister Rob Jetten
De cheque werd uitgereikt tijdens WindDay, een jaarlijks evenement voor iedereen die bij wil dragen aan een duurzame samenleving en betrokken is bij windenergieprojecten, zowel op land als op zee. Deze editie had als thema ‘hoge bomen vangen veel wind’ en werd gepresenteerd door Harm Edens. Eén van de keynote speeches kwam van minister van Klimaat en Energie Rob Jetten, die vertelde over de Nederlandse ambities voor het klimaat en duurzame energie. AYOP is mede-organisator van het evenement naast de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA).