AMSTERDAM - Nu het nieuwe studiejaar weer is begonnen, geeft het Amsterdam Museum alle studenten van Nederland een gratis museumbezoek cadeau in de maanden september t/m november. Nu de collegebanken weer open zijn, gloort er weer wat hoop aan de studentenhorizon. Om weer eens flink te kunnen opladen stelt het Amsterdam Museum zijn zalen en tentoonstellingen gratis open op vertoon van een studentenpas. In het museum kunnen studenten het echte Amsterdamse reilen en zeilen leren kennen, kennismaken met haar geschiedenis van tolerantie en vrijdenken én genieten van de spraakmakende tentoonstelling over de Gouden Koets.

Avondopenstelling Golden Hours: De Gouden Koets by Night
Om deze actie af te trappen organiseert het Amsterdam Museum op donderdag 23 september een avondopenstelling waarbij het hele museum is geopend tot 22.00 uur. Naast het bezoeken van de verschillende tentoonstellingen kunnen bezoekers genieten van optredens door o.m. spoken word artiest Rachel Rumai Diaz, historicus Dennis Bos (Universiteit Leiden) en kunstenaar Nelson Carrilho. Ook is de 's avonds indrukwekkend uitziende Gouden Koets te zien op de binnenplaats van het museum.

De Gouden Koets
Het Amsterdam Museum presenteert een spraakmakende tentoonstelling met en over de Gouden Koets. In zes museumzalen licht het museum verschillende verhalen over de geschiedenis en het gebruik van het roemruchte koninklijke voertuig uit. Daarnaast wordt samen met vele kunstenaars en andere experts uitgebreid aandacht besteed aan het publieke debat over de koets. Bovendien hebben bezoekers de unieke kans om de net gerestaureerde koets van heel dichtbij te bekijken in de speciale behuizing die op de monumentale binnenplaats van het museum is opgesteld.

Vrijdenkers: van Spinoza tot nu
Wat is een vrijdenker? Daarop zijn vele antwoorden mogelijk. De samenstellers van de tentoonstelling Vrijdenkers: van Spinoza tot nu zien vrijdenkers als vernieuwers, idealisten, dwarsliggers, vrije geesten én activisten. Een vrijdenker kijkt verder dan de heersende moraal en conventies en creëert ruimte voor nieuwe gedachten. Maar wie voor de één een vrijdenker is, wordt door de ander als oproerkraaier gezien.

Amsterdam DNA
Amsterdam DNA geeft in een uur tijd een boeiend overzicht van de geschiedenis van Amsterdam. Aan de hand van de vier kernwaarden ondernemerschap, vrijdenken, burgerschap en creativiteit ontdek je het verhaal van de stad, verdeeld over zeven periodes.

Kastk!jkers
Om stil te staan bij 500 jaar jeugdzorg in Amsterdam tonen we vanaf 1 november de kleine tentoonstelling KASTK!JKERS. Jongeren uit de jeugdhulp tonen eigen werk in de bekende ‘wezenkastjes’ op de binnenplaats van het museum. Zij vullen deze onder meer met schilderijtjes, tekeningen en (rap)video’s.

Studentenpas
Na online registratie via AmsterdamMuseum.nl krijgen alle studenten in Nederland op vertoon van hun studentenpas t/m november gratis toegang tot de tentoonstellingen van het Amsterdam Museum en mogen zij zich verwonderen in één van de oudste en meest inspirerende, museale gebouwen van de Amsterdamse binnenstad.