AMSTERDAM - Stadsdeel Centrum attendeert deze zomer via social media jonge Franse en Duitse toeristen er op dat slapen in de auto verboden is en dat zij een boete van € 140,- per persoon riskeren. Ook wijst het stadsdeel de toeristen erop dat zij een grote kans maken op auto-inbraak.

Aanleiding voor de doelgerichte campagne is het aantal inbraken in auto’s van toeristen in de Nieuwmarkt Noord buurt. Uit cijfers van de politie blijkt dat met name Franse en Duitse toeristen vaak het slachtoffer zijn van diefstal uit de auto. De toeristen laten vaak waardevolle spullen in de auto liggen, omdat het ook hun overnachtingsplek is. Deze spullen liggen dan in het zicht. Bovendien ervaart een aantal bewoners overlast door wildplassen en afval dat bij vertrek wordt achtergelaten op de parkeerplek. De auto-inbraak zorgt ook voor een onveilig gevoel.

De afgelopen tijd hebben gemeente en politie daarom extra gehandhaafd in deze buurt tegen autoslapers. Dit blijven we de komende tijd ook doen. Zo is bijvoorbeeld tijdens het paasweekend van 2017 een intensieve controle gedaan in de Nieuwmarktbuurt. In dat weekend zijn 116 slapers geconstateerd en bekeurd. De politie behandelt aangiftes van auto-inbraak. Toeristen kunnen op de pagina van I amsterdam een lijst vinden van betaalbare hostels in Amsterdam.