AMSTERDAM - Op 15 juni is de jaarlijkse Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling met diverse activiteiten in het hele land; ook bij ons in de regio. Dit keer staat 15 juni in het teken van financieel misbruik bij ouderen. Signaleren, stoppen en voorkomen!

Ouderenmishandeling omvat meer dan lichamelijk of psychisch geweld. In Nederland worden ongeveer 30.000 ouderen per jaar slachtoffer van financieel misbruik of financiële uitbuiting. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal stijgen mede door de vergrijzing. Financiële uitbuiting begint meestal klein, door geld achter te houden na het boodschappen doen. De pleger blijkt vaak een familielid of een bekende van het slachtoffer. Deze vorm van ouderenmishandeling wordt onvoldoende gesignaleerd door hulpverleners, familie en verzorgenden.

Gratis puzzel- en informatieboekje

Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland heeft speciaal voor ouderen een puzzelboekje ontwikkeld: ‘Financiën in eigen hand’. Dit is een handig boekje met tips voor een goed en veilig financieel beleid en is gratis te verkrijgen. Voor meer informatie: www.020veiligthuis.nl

Programma

Kijk voor alle activiteiten in Amsterdam op de website van Veilig Thuis.