AMSTERDAM - Van uitstel kwam geen afstel; het is gelukt om in 2020 alsnog enkele Stolpersteine in Amsterdam te leggen. Een daarvan is op 25 juni 2020 in de Miletstraat nr 58 geplaatst, waarop II-hoog de moeder van de bekende Duits/Amerikaanse dirigent Frieder Weissmann woonde: Auguste Weissmann-Loeb (1871-1942).


Weissmann (1891-1984)was zelf in 1933 al uit Duitsland gevlucht naar Amsterdam. Hij meende dat Nederland veiliger voor zijn moeder was dan Duitsland, daarom haalde hij haar hierheen. Het was de bedoeling haar naar America te laten reizen, maar dat kostte tijd. Die was er niet, want Frieder Weissmann's verblijfsvergunning werd niet meer verlengd en hij moest terug naar Amerika. Voor zijn moeder kwam een uitreismogelijkheid te laat, omdat de oorlog hier uitbrak. Auguste Weissmann-Loeb werd in 1942 afgevoerd uit de Miletstraat naar kamp Westerbork. Haar laatste woorden die zij aan haar zoon schreef waren "Keine Hoffnung auf wiedersehen".

Op 15 december 1942 werd zij in Auschwitz vermoord.Gistermiddag werd Auguste Weissmann-Loeb herdacht en sprak kunstenaar Sylvia Willink, een goede vriendin van de zoon van Auguste, lieve woorden uit bij het moment van herinnering en de plaatsing van de steen voor Auguste Weissmann-Loeb. "Weissmann heeft altijd veel verdriet gehad dat hij zijn moeder niet heeft kunnen redden, maar hier zal hij aangenaam verrast mee geweest zijn".

Waar staat "Stolpersteine" voor?
Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het Nationaalsocialisme. De Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947) is de bedenker van Stolpersteine, in Nederland bekend als struikelstenen. Vanaf 1992 is hij met zijn project in Keulen begonnen. Het project wordt na 2022 overgenomen door de Stichting Stolpersteine.