AMSTERDAM - Het duurde even maar eindelijk is een klacht, het niet opknappen van monument bij Waterkeringspad, een doorn in het oog van diverse Amsterdammers, opgepakt door Stadsdeel Zeeburg!


Jan Dijk (oud huis-arts en bestuurslid Amsterdams Buurt Film Festival) en Gonny van Oudenallen (wijkraadslid van Wijkcentrum d’Oude Stadt en lid van Comité Kunst en Cultuur in Mokum) zijn mensen die veel stadswandelingen maken, ook buiten coronatijd. Daardoor valt hen o.a. dingen op als achterstallig onderhoud aan monumenten en buitenkunst.

In dit geval hadden zij eerst onafhankelijk van elkaar het probleem benoemd: https:// geheugenvanoost.amsterdam/page/85890/ sluiseiland-zeeburg. Het waterkeringspad-monument was een van hun ‘ontdekkingen’: door hun uiteindelijk gezamenlijke acties in de afgelopen 2 jaar, is er nu ‘ergens’ budget vrijgemaakt en wordt het monument, dat o.a. door graffiti bespoten was, opgeknapt. En de teksten ’aangepast’. Met dank aan alle soorten ambtenaren die hier bij betrokken zijn!

Een kleine overwinning op graffiti-spuiters en vandalen.... Maar natuurlijk is hun vraag; willen ook andere Amsterdammers hun ‘speurneus’ gebruiken en dingen die hen opvallen, aan monumenten en buitenkunst, doorgeven aan de Gemeente Amsterdam en/ of het betreffende stadsdeel? Met een kopie aan het Comité Kunst en cultuur in Mokum (elke woensdagmiddag tot 17.00 uur is er in Amsterdam in Wijkcentrum d’Oude Stadt in de Kerkstraat 123, een van de leden aanwezig, men kan dan ook bellen).

Beide betrokken Amsterdammers zijn blij met de opknapbeurt: “Het probleem is dat men mooie monumenten en kunst plaatst en vaak vervolgens ‘geen budget’ heeft gereserveerd voor onderhoud... En dat is iets waar de huidige wethouder van Cultuur Melani Tourani wat aan zou kunnen doen in samenwerking met de wethouder van Openbare Ruimte en andere instanties!”