AMSTERDAM - Ook bóven Amsterdam, bestaat er een wereld. Sterren kijken is adembenemend, fascinerend en indrukwekkend. Een blik naar boven, en u weet weer even waar het écht om gaat. En dat verwonderen en relativeren kan dit weekend met de Sterrenkijkdagen ook gewoon in Amsterdam. Op twee locaties staan telescopen.

De stad is druk, maar boven is het ruim. Daar weet de Amsterdamse Weer- en Sterrenkundige Kring (AWSK) alles van. De AWSK kreeg op dinsdagavond 20 februari de jubileumpenning ter ere van hun 100-jarig bestaan. Gefeliciteerd! Al een eeuw lang turen zij naar boven en delen zij hun kennis met Amsterdammers over sterrenkunde en de sterrenhemel.

Sterrenkijken in de stad

Op vrijdag 23 februari en zaterdag 24 februari zijn de Landelijke Sterrenkijkdagen. Op twee locaties in Amsterdam staan telescopen: op Camping Zeeburg en in Artis. Hier kunt u tot 23.30 uur gratis sterren en planeten kijken. Op Camping Zeeburg worden vrijdag de lantaarnpalen uitgedaan en is het restaurant open. In de koepel van het Planetarium reist u vanaf uw stoel naar de grenzen van het heelal. Buiten staan telescopen gericht op de live-sterrenhemel.

Het staat in de sterren

Kijkt u omhoog tijdens een heldere nacht, dan ziet u een oplichtende zwerm van sterren. De Melkweg is een enorme discusvormige spiraal van gas, stof en meer dan 100 miljard sterren. Wat wij zien is een ‘arm’ van de Melkweg, een sterrenstelsel waarvan ons zonnestelsel deel uitmaakt. Die 7 heldere sterren in de vorm van een steelpannetje heten samen De Grote Beer. Die gigantisch lichtgevende ster in het noorden is de Poolster. En wat gaat u dit weekend zien bij helder weer? Onder andere Uranus, gasnevels in Orion, planetaire nevels in de Tweelingen en de Draak en talloze sterrenhopen in Cassiopeia en de Voerman.

Spookachtige deeltjes

Het doel van AWSK is om geïnteresseerden binnen de regio Amsterdam meer te leren over sterrenkunde en de sterrenhemel. Daarom zijn er iedere maand gratis lezingen. Bijvoorbeeld over spookachtige deeltjes: die 700 triljoen neutrino’s per seconde die door u heengaan, zonder dat u dat merkt. En over de spectaculaire ontdekking afgelopen zomer van samensmeltende neutronensterren, gammastraling en de nagloed van de botsing. Geen idee waar dit over gaat? Bezoek dan vooral een lezing.

Sterrenkijkdagen en lezingen

www.volkssterrenwachtamsterdam.nl

De lezingen zijn maandelijks op dinsdagavonden, maar niet in de zomer.

Locatie: in een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost. De lezingen zijn vrij toegankelijk voor niet-leden.

AWSK 100 jaar!

De Amsterdamse Weer- en Sterrenkundige Kring (AWSK) bestaat al 100 jaar.

Op dinsdagavond 20 februari kreeg de (AWSK) de jubileumpenning ter ere van het 100-jarig bestaan. Meer lezen over AWSK? Kijk op www.volkssterrenwachtamsterdam.nl.

Jubileumpenning aanvragen?

Een Jubileumpenning is voor bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die sinds de oprichting zijn gevestigd in Amsterdam en die 50 jaar (of in een veelvoud van 10 jaar daarboven) bestaan.

Ook een gemeentelijke onderscheiding aanvragen? Kijk op amsterdam.nl.