AMSTERDAM - Sinds 9 augustus 2021 kan er in Amsterdam Centrum gekozen worden door binnenstadbewoners op plannen die bewoners/ondernemers/bewonersgroepen zelf ingebracht hebben. Daar is een ‘stembudget’ voor van maar liefst 300.000 euro!

Alle bewoners van centrum(vanaf 12 jaar oud!), zijn uitgenodigd om nu zelf geld uit te geven voor Stadsdeel centrum. Een idee van de Stadsdeelcommissie Centrum. Een enveloppe met stemcode is opgestuurd. Eerst mochten mensen plannen indienen die in 2 rondes de haalbaarheidstoets moesten halen en nu is het tijd om te stemmen! Men kan op meerdere plannen tegelijkertijd stemmen.

De ingebrachte ideeen, totaal 39, zijn verdeeld over groen, openbare ruimte, sociaal, cultuur en overig. De bedragen zitten tussen 1.200 euro voor een transformatorhuisje tot 60.000 euro voor het verbeteren en vernieuwen van een speeltuin.

Wel valt op dat men niet kan zien hoeveel stemmen waar reeds op zijn gevallen. Wat bij de voorrondes wel kon. Kortom een ‘echte’ verkiezing dus. Valt de vraag wie controleert dan het stemmen tellen?

We hebben nog even rondgebeld maar tot nu toe op dinsdag 10 augustus 09.00uur zijn er sinds gisteren 12.00uur nog geen stembiljetten op de mat gevallen bij de meeste mensen…

Vorig jaar hebben meer dan 10.000 mensen gestemd. Er moeten duizenden stemmen op een plan uitgebracht worden om bij de eerste 10 te komen; maar er is een ruime keuze! Tot 9 september 2021, 23.59uur, kunnen bewoners van centrum stemmen bij Centrum Begroot!