AMSTERDAM - Ook dit jaar kennen diverse Stadsdelen geld toe aan plannen van bewoners. Tot vandaag 12.00 uur konden bewoners in Amsterdam centrum een plan indienen, maar u kunt de indieners (91 stuks) deze week nog wel steunen!


Men heeft in centrum 50 stemmen nodig om door de eerste ronde te komen. Bewoners en Ondernemers in centrum konden een maanda lang een plan indienen. Absolute koploper is ‘Trambaan met gras in de Muiderstraat’ met ruim 315 stemmen tot nu toe! Maar initiatieven die de 50 al hebben gehaald zijn bijvoorbeeld: Street Art aan muren Haarlemmerstraat, Samen vergroenen we de Palmgracht, Bruisend chillpleintje voor Nieuwmarktbuurt jongeren, Red ’t Wijkcentrum d’Oude Stadt, Gevelstenen opknappen op Uilenburgerwerf, houten speeltuin voor kinderen, Lockdown Stadsbankjes, Parkeermeter Paradijs(vergroenen parkeermeter), Groene Gigolo voor schone Wallen en Buurtwacht voor de buurt.

Degene met de meeste ondersteuningsverklaringen zijn overigens de plannen voor ‘Red ’t Wijkcentrum d’Oude Stadt’ en koploper ‘Trambaan Groen Muiderstraat’. Echter plannen als Schone Stadt dankzij camerabeveiliging bij afvalcontainer, Geef Straten een gezicht, Meer fietsenrekken, Een Dromerij -groene loper van Mr Visserplein tot Nieuwmarkt-, Monument Dam verplaatsen, een Maandelijkse Jazzsessie en andere plannetjes hebben nog wel wat likes nodig!

Iedereen in Amsterdam die woont of bezig is in centrum mag nog een tot meerdere van al deze plannen steunen(ook als ze de 50 stemmen nu al hebben bereikt). Dit kan tot en met 3 mei 2021, tot 12.00uur via de onderstaande link. Dan worden de plannen op uitvoerbaarheid en binnen de spelregels getest door het stadsdeel en dan ....gaat de volgende ronde in met deze groep.

De spelregels melden dat straks alleen Centrumbewoners(en geen ondernemers in het centrum) vanaf 9 augustus t/m 9 september 2021 mee kunnen stemmen met de plannen die zij het best, het leukst, het liefst of nodigst vinden. Men mag dan op plannen stemmen en in haar/zijn ‘winkelwagentje stoppen’ tot het bedrag van 300.000 euro ‘besteed’ is. Hiervoor krijgt iedereen in centrum straks een ‘eigen’ uitnodiging.

Dus plannen die nu door een buurt enorm gesteund worden, kunnen straks wel eens een heel ander stemgetal krijgen als bewoners van ‘heel Amsterdam Centrum’ mogen stemmen... dus dat wordt spannend! Na de laatste stemmingsronde is stadsdeel Centrum verplicht om de plannen uit te voeren die met de meeste stemmen hebben gewonnen binnen het bedrag van 300.000 euro.

Het lijkt overigens dat hoewel Amsterdam een stad is, dat stadsdelen die bewoners mee laten doen per stadsdeel ‘andere spelregels’ hebben, de een met thema’s, de ander met buurten, zelfs met verschillende stemaantallen om door te gaan. Ook lijken het budget per stadsdeel ….verschillend.

Maar wie woont in centrum of belangen heeft in centrum; Geef uw steun aan bijzondere plannen; zodat nog meer plannetjes, die u aanstaan, in elk geval ‘door kunnen’ naar de volgende ronde!

Zie: https://centrumbegroot.amsterdam.nl