AMSTERDAM - Het Stedelijk presenteert deze zomer twee videowerken van de veelgeprezen Amerikaanse kunstenaar Steffani Jemison, die eerder exposeerde in het MoMA in New York en Jeu de Paume in Parijs. In de video’s Sensus Plenior (2017) en Similitude (2019) onderzoekt zij de rol van taal en gebaren bij het creëren van betekenis. Jemison kijkt hierbij vooral naar hoe Afro-Amerikanen hebben bijgedragen aan de cultuur van de Verenigde Staten, met de nadruk op hoe zij aangepaste vormen van taal en schrijven gebruiken als een uitdrukking van autonomie en veerkracht


Het werk Sensus Plenior (Latijn voor "vollediger betekenis") volgt Susan Webb, leider van het Master Mime Ministry van Harlem in New York, dat al 20 jaar bestaat en mime gebruikt als een manier van prediken. Daar worden evangelische liederen door middel van gebaar geïnterpreteerd. Voor Jemison zijn deze ‘bewegingen’ zoals ze dat noemt, een manier van communicatie zonder grenzen. De wijze van prediken die Webb en haar collega’s uitoefenen stamt af van de Franse mimespeler Marcel Marceau en van de West-Afrikaanse dans. Sensus Plenior is te zien vanaf 22 juni tot en met 2 augustus 2019.

Similitude, dat in deze tentoonstelling in première gaat, verkent modernistische mime, postkoloniale mimiek, gebaar en abstractie in relatie tot Amerikaanse en Europese modernistische mime uit het midden van de 20e eeuw. Via een Afro-Amerikaanse acteur, getraind in fysiek theater, onderzoekt de film de spirituele dimensies van de discipline, inclusief vragen over maskering en ondoorzichtigheid. Similitude is te zien van 3 augustus tot met 29 september 2019.

Steffani Jemison: New Videos wordt gepresenteerd in samenhang met Decoders-Recorders, een tweeledige solotentoonstelling van Steffani Jemison en Samson Young, georganiseerd door De Appel in samenwerking met, en bij Looiersgracht 60, te zien van 6 juli t/m 1 september 2019.


OVER STEFFANI JEMISON

Jemison, geboren in California, behaalde op 22-jarige leeftijd haar Bachelor of Arts in Comparative Literature aan Columbia University en studeerde daarna aan de School of the Art Institute of Chicago. In 2013 ontving zij de prestigieuze Tiffany Foundation Biënnale prijs en het jaar daarop een Art Matters prijs. Ook won zij in 2017 de Radcliffe Fellowship prijs van Harvard University.

Jemison is een multidisciplinaire kunstenaar. Vanuit haar woning in Brooklyn, New York werkt zij aan publicaties en nieuwe werken. Naast video’s produceert zij ook performances als Promise Machine (2015) waarmee zij exposeerde in het MoMA. Promise Machine bestaat uit een leesgroep en performances geïnspireerd op het begrip utopie.