AMSTERDAM - Stedelijk Museum en Polestar bundelen de krachten in een meerjarig partnership   Aftrap samenwerking vanaf 15 oktober te zien met een interactieve installatie van Thijs Biersteker  

Het Stedelijk Museum Amsterdam en Polestar gaan een meerjarig partnership aan om thema's over duurzaamheid aan te kaarten. Beiden onderzoeken hoe design bijdraagt aan duurzame oplossingen en milieubewustzijn in de samenleving.  

Het Stedelijk ontwikkelt de komende jaren samen met het Zweedse elektrische automerk een programma van verschillende events over design, duurzaamheid en innovatie. Als aftrap van de samenwerking heeft Polestar Thijs Biersteker van Woven Studio gevraagd om een interactieve installatie te ontwikkelen.

HERNIEUWBARE ENERGIE 
De installatie We Harvest Wind nodigt uit om over het belang van hernieuwbare energie - zoals windenergie - te praten en de kracht hiervan in levenden lijve te ervaren. Biersteker wil met de installatie de grootste uitdagingen van onze tijd, de klimaatcrisis, vervuiling en energietransitie, toegankelijk en begrijpelijk maken voor een breder publiek. Het Stedelijk stelt voor We Harvest Wind het auditorium vanaf 15 oktober voor drie weken beschikbaar.  

Thomas Ingenlath, CEO Polestar: "De installatie van Thijs Biersteker is onderdeel van een grotere bewustwording campagne die wij als Polestar hebben rondom groene energie. Biersteker is een zeer interessante kunstenaar en het is fantastisch om te zien hoe hij van onze Life Cycle Assessment een kunstinstallatie heeft gemaakt, die nu geëxposeerd wordt in het progressieve en prachtige Stedelijk Museum. Het groen opladen van elektrische auto's is een ongelofelijk belangrijke factor, op onze reis deze klimaatneutraal te krijgen."

Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam: "In het Stedelijk voeren we het gesprek van morgen. We geven een platform aan vormgevers en kunstenaars die dankzij duurzame, creatieve en andere oplossingen de industrie een impuls kunnen geven. Zij leren ons anders te kijken naar de wereld. We zijn ontzettend blij een meerjarig partnership aan te gaan met Polestar dat op een vergelijkbare manier de uitdagingen in de wereld met goed design, innovatie en lef aangaat. We kijken ernaar uit de krachten te bundelen om de weg naar een duurzame samenleving te versnellen." 

KINDERPROGRAMMA
 Polestar vindt het belangrijk om te investeren in de toekomst en dus ook in de nieuwe generatie. Speciaal voor de installatie We Harvest Wind is een familierondleiding ontwikkeld om het gesprek over het belang van duurzame energie met de allerkleinsten te voeren. Aan de hand van Bierstekers installatie en werken uit de vaste collectieopstelling ontdekken kinderen hoe belangrijk hernieuwbare energie is en hoe dit bijdraagt aan de duurzamere wereld. Samen voeren we het gesprek over de kracht van water door naar Barnett Newmans Cathedra te kijken. En onderzoeken we welke energie de Windmolen van Piet Mondriaan opwekt. 

- We Harvest Wind van Thijs Biersteker is van 15 oktober t/m 3 november te bekijken in het auditorium van het Stedelijk Museum
- Het kinderprogramma is te volgen van 18 t/m 22 oktober om 10.30 en om 12 uur, op woensdag zijn er ook nog mogelijkheden om 14.30 en 16.00. De tour duurt ongeveer 45 minuten.

OVER POLESTAR
Polestar heeft zich in 2017 gevestigd als een nieuwe, zelfstandige Zweedse fabrikant van premium elektrische auto's. Polestar, opgericht door Volvo Cars en Geely Holding, maakt gebruik van de technologische en technische synergiën met Volvo Cars en profiteert daardoor van aanzienlijke schaalvoordelen.

Het bedrijf is gevestigd in Göteborg, Zweden en de auto's zijn leverbaar in veertien markten in Europa, Noord-Amerika en China. In 2021 breidt Polestar uit in acht nieuwe markten in Europa, het Midden Oosten en Asia Pacific. De modellen van Polestar worden momenteel geproduceerd in twee fabrieken in China, en in de toekomst is er ook productie gepland in de VS.

In september 2021 kondigde Polestar het voornemen aan om als beursgenoteerd bedrijf te noteren op de Nasdaq in een bedrijfscombinatie met Gores Guggenheim, Inc. De volledige informatie over deze definitieve overeenkomst is hier te vinden.

OVER STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM 
Het Stedelijk Museum Amsterdam is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland. Het voert een eigenzinnige koers en neemt met vernieuwende aankopen en uitgesproken tentoonstellingen al 125 jaar een artistieke voortrekkersrol. Het museum beschikt over een (intern)nationaal gewaardeerde collectie van meer dan 100.000 werken, van Kazimir Malevich, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Henri Matisse tot Barnett Newman, Karel Appel, Jeff Koons, Marlene Dumas, Rineke Dijkstra en El Anatsui. Naast esthetische en kunsthistorische vragen adresseert het Stedelijk met de collectie en tentoonstellingen ook ethische en sociaalmaatschappelijke onderwerpen, en geeft de collectie zo steeds nieuwe contexten voor nieuwe en komende generaties.