AMSTERDAM- Van maandag 9 september t/m vrijdag 4 oktober strijden tien Amsterdamse basisscholen tegen elkaar tijdens de E-waste Race Amsterdam 2019. Deze scholen proberen zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten, (ook wel e-waste genoemd) bij de huishoudens in Amsterdam in te zamelen.


Gedurende de race kunnen Amsterdammers hun elektronisch afval, zoals stijltangen, haardrogers, of dvd-spelers aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijdstip of moment wordt het afval dan aan huis opgehaald door leerlingen van de deelnemende scholen. Op de website wordt de score tussen de scholen bijgehouden. De school die gemiddeld per leerling de meeste apparaten inzamelt, wint een toffe schoolreis naar het Nemo Science Museum.

E-waste Race maakt recyclen leuk

De E-waste Race is leerzaam en bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. Bovendien maakt de E-waste Race recyclen leuk en gemakkelijk. Omdat elektronisch afval vaak niet correct wordt aangeboden, wordt lang niet al het elektronisch afval gerecycled in Nederland. Zo gaan veel waardevolle materialen verloren voor hergebruik.

Initiatief

Wethouder Van Doorninck overhandigde symbolisch het eerste elektronische apparaat aan de leerlingen van Springhigh Go, tijdens de kick-off van de E-waste Race. Dit vond plaats voorafgaand aan een gastles gastles ter voorbereiding op de E-waste Race. De E-waste Race Amsterdam is een initiatief van Weee Nederland, de gemeente Amsterdam en wordt ondersteund door het AEB.

Deelnemende scholen:

De deelnemende scholen zijn:
Basisschool Achtsprong
Basisschool Al Wafa
Basisschool De Nautilus
Montessorischool De Eilanden
Mgr. Bekkersschool
Springhigh Go
Montessori Zeeburgereiland
Basisschool De Klimop
9e Montessorischool De Scholekster
OBS De Toekomst

Nationale Recycle Week

De E-waste Race Amsterdam zal plaatsvinden voorafgaand aan de Nationale Recycle Week die start op 14 oktober. Gemeenten, producenten en retailers willen hiermee stimuleren om afgedankte elektronische apparaten vaker in te leveren bij de juiste e-waste inleverpunten