AMSTERDAM - Wethouder van Amsterdam Laurens Ivens en Gedeputeerde Noord-Holland Zita Pels (Circulaire Economie) luiden op gepaste wijze op 12 mei de start van de bouw in op Centrumeiland. 4 jaar geleden won De Warren de pilot voor wooncooöperaties, een plan van wethouder Laurens Ivens (Wonen), met het doel om eeuwigdurende betaalbare huren voor de stad Amsterdam te verzekeren. Vijftig leden van de gemeenschap zijn deze uitdaging volhardend aangegaan. Zij ontwierpen en ontwikkelden met elkaar het gehele pand, bestaande uit 36 sociale- en middeldure huurwoningen. Na voltooiing zijn ze collectief eigenaar en zullen ze het pand ook zelf beheren.

"We hebben vier jaar heel hard gewerkt, en we bewijzen: als gemeenschap kun je het heft in eigen hand nemen en je eigen duurzame en sociale woondroom ontwikkelen. En als wij het kunnen kan de volgende groep het ook!" aldus Chandar van der Zande, voorzitter en één van de initiatiefnemers van het eerste uur. De bouw van De Warren duurt tot de zomer van 2022 en is na voltooiing in gemeenschappelijk eigendom van de wooncoöperatie zelf. De Warren realiseert zo samen met haar partners eeuwigdurende sociale- en middeldure huur in een zeer duurzaam gebouw op Centrumeiland, hét zelfbouweiland van Amsterdam.

Uniek
De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam. Het doel van de gemeente is om deze vorm van ontwikkelen gemeengoed te maken in Amsterdam. Wethouder Ivens (Wonen):"Huurders zitten met torenhoge huren of staan jarenlang op een wachtlijst. Om dit tegen te gaan, willen wij als college, en dat is uniek in Nederland, 14 kavels in de stad speciaal voor wooncoöperaties reserveren. Bij een wooncoöperatie krijgt de groep huurders meer zeggenschap en behouden we ook op de lange termijn lage- en middeninkomens, omdat ze niet verkocht mogen worden of in de vrije huursector kunnen belanden."

Duurzaam
Het gebouw wordt uiterst duurzaam en circulair met onder meer, een grote groene gevel van gebruikte meerpalen en een gebouw dat energiepositief is met bijna 200 zonnepanelen. Zita Pels, gedeputeerde bij de provincie Noord-Holland (circulaire economie):"Via het fonds PDENH investeren we in projecten die ecologische, sociale en economische waarde toevoegen aan onze provincie. De Warren laat zien dat het kán: duurzame bouw, betaalbaar, sociaal en met circulaire toepassingen. Daar dragen we als provincie dan ook graag aan bij"

Sociaal
De Warren is een sociaal pand waarbij 30 procent is ingericht voor gedeelde functies en ruimtes zoals een yoga-zaalvoetbal ruimte, gemeenschappelijke tuin en -dakterras, woonzaal, gemeenschappelijke keukens, co-working ruimte, muziekstudio en klusruimte. Er wordt bij De Warren ingezet op het delen van spullen en gereedschap, deelmobiliteit en collectieve voedselproductie in de kas. Ook zal de Warren een sociale functie in de wijk vervullen door het organiseren van verschillende activiteiten.

Het bouwteam
Het ontwerp is een co-creatie tussen de leden van De Warren en de architecten van Natrufied Architecture. Tot in de kleinste details is dit ontwerp uitgedacht in samenwerking met duurzaam bouwadvies van Eco+Bouw, installatieadvies van GWBO, Kodi Energiebesparende Technieken en de Dakdokters en de constructeur van Pieters Bouwtechniek. Het gebouw zal gerealiseerd worden door aannemer ToekomstGroep in samenwerking met Loodgieters J&P en HIG Building Solutions.