AMSTERDAM - De vaste standplaats van de traumahelikopter gaat weg van het dak van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Dit heeft de raad van bestuur van Amsterdam UMC besloten. In samenwerking met de Gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland is gekozen voor een nieuwe standplaats op het terrein van Amsterdam Heliport in het Westelijk Havengebied. De verplaatsing van de helikopter zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de geluidsoverlast voor omwonenden.

'Wij hebben gekozen voor een locatie die optimale zorg door het Mobiel Medisch Team combineert met zo min mogelijk overlast voor omwonenden. De verplaatsing heeft geen gevolgen voor de snelheid waarmee het MMT bij de patiënt kan zijn', aldus Mark Kramer, lid raad van bestuur Amsterdam UMC.

Overlast omwonenden
Al sinds 1995 zijn het Mobiel Medisch Team (MMT) en de traumahelikopter gestationeerd op het dak van locatie VUmc. Het team bestaat uit een arts, een verpleegkundige, een chauffeur voor de auto en een piloot. Het MMT wordt alleen ingezet bij ernstige incidenten en bekijkt bij elke oproep wat de snelste manier is om bij de patiënt te komen; met de auto of de traumahelikopter. Gemiddeld zes tot zeven keer per etmaal wordt de traumahelikopter opgeroepen. De traumahelikopter heeft dan ook een belangrijke maatschappelijke functie. De huidige standplaats op het dak van locatie VUmc zorgt echter voor veel geluidsoverlast voor omwonenden.

Van 4.750 naar 760 vliegbewegingen

Het helikopterplatform op het dak van Amsterdam UMC, locatie VUmc blijft wel bestaan. Locatie VUmc heeft namelijk een traumacentrum voor ongevalspatiënten. De helikopter vervoert in principe geen patiënten, de arts van het MMT rijdt in de ambulance mee met de patiënt naar VUmc. Na de overdracht van de patiënt in VUmc aan de zorgverleners daar, wordt de arts weer door de helikopter opgehaald en naar de standplaats Amsterdam Heliport gebracht, zodat het MMT paraat blijft voor een volgende oproep. Naar verwachting zal de traumahelikopter na verplaatsing van de standplaats in totaal nog 760 keer per jaar landen en stijgen vanaf het dak van locatie VUmc.

Verwachte datum verhuizing
Met het besluit van Amsterdam UMC kan gestart worden met de bouw van een nieuwe standplaats voor het MMT op Amsterdam Heliport. De verwachting is dat het MMT eind derde kwartaal 2022 verhuist naar de nieuwbouw op Amsterdam Heliport. De haalbaarheid hiervan is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van bouwmaterialen en personeel als gevolg van corona.