AMSTERDAM - Personeel van openbaar vervoersbedrijven in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam legt maandag 18 maart enige tijd het werk neer. De acties van tram- metro en busbestuurders maken onderdeel uit van een landelijke actiedag voor een goed pensioen, zo melden vakbonden CNV, VCP en FNV.

De bonden sluiten niet uit dat personeel van andere vervoersbedrijven zich bij de acties aansluit. Belangrijk twistpunt in de mislukte pensioenonderhandelingen was de voortdurende stijging van de AOW-leeftijd. De vakbonden eisen bevriezing op 66 jaar. Om die eis kracht bij te zetten wordt maandag vanaf 06.00 uur in de ochtend het werk 66 minuten neergelegd. Trams, bussen en metro's die voor 06.00 uur op de dienstregeling staan, zullen ook niet rijden.

Ook staking in Amsterdamse haven
In de bouw, de metaal en de schoonmaak wordt opgeroepen tot een 24 uursstaking. Ook in de havens in Amsterdam, Rotterdam en Zeeland wordt volgens de bonden gestaakt. De actievoerders verzamelen zich volgens de bond op tien regionale actiebijeenkomsten verspreid over het land.

De actievoerders willen naast bevriezing van de AOW-leeftijd ook indexatie van de pensioenen en een verruiming van de pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen en flexwerkers.