AMSTERDAM - De druk op de woningmarkt is groot. Afgelopen maand werd de urgentie opnieuw onderstreept met de ondertekening van de woondeals in Noord-Holland en Flevoland. Tot en met 2030 moeten er circa 113.00 betaalbare woningen worden bijgebouwd. En in Amsterdam ligt er de gemeentelijke ambitie om langdurig 7.500 woningen per jaar toe te voegen. Vooruitlopend op deze opgaven slaan Stadgenoot en Hillen & Roosen de handen ineen. Gisteren ondertekenden zij de realisatieovereenkomst van maar liefst twee wooncomplexen in Amsterdam Nieuw-West: de Nieuwe Geus en het nieuwe Groenehuyzen.

Stadgenoot kijkt op een geheel eigen manier naar de Amsterdamse nieuwbouwopgave. De corporatie zoekt binnen haar eigen bezit, op bestaande locaties, actief naar kansen om te verdichten. Hierbij wordt een deel van het bezit gesloopt en vervangen door nieuwbouw, waarbij per saldo meer woningen worden teruggebouwd.

De Nieuwe Geus is zo'n 'verdichtingsproject', gelegen in de Eendrachtsparkbuurt. Op de locatie aan het Herman Hellingplantsoen verrijst vanaf september dit jaar een nieuw wooncomplex met 116 sociale huurwoningen en een parkeergarage op de begane grond. Het ontwerp, dat opgetrokken is uit rode baksteen, is van FARO architecten. De oplevering staat gepland voor mei 2025.

Het nieuwe Groenehuyzen, in Osdorp, is ontworpen door DOOR architecten en omvat 192 sociale huurappartementen, acht bedrijfsruimtes en een maatschappelijk-commerciële ruimte die plek biedt voor een Huis van de Wijk. Deze worden gebouwd op de plaats waar het oude complex Groenehuyzen, bestaande uit 36 woningen, twaalf winkels en een buurthuis, stond. De sloopwerkzaamheden zijn momenteel in volle gang. De bouw van het nieuwe woonwerkgebouw gaat in september van start, zodat vanaf eind 2025 de nieuwe bewoners erin kunnen trekken.

Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot, kijkt uit naar de start bouw van beide complexen: "Met deze projecten voegen we opnieuw sociale huurwoningen aan de stad toe. Daar ben ik trots op. Ook geven we gehoor aan de afspraken die we samen met de gemeente, maatschappelijke en bewonersorganisaties hebben gemaakt in het kader van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West. Binnen dit programma werken we onder meer samen om het woningaanbod beter te laten aansluiten bij de behoefte van bewoners."

Tom Bergmans, directeur bij Hillen & Roosen, onderschrijft dit: "We staan de komende jaren voor een grote bouwopgave. De roep om meer betaalbare woningbouw is groot. Hoe eerder we beginnen, hoe meer we kunnen bouwen. In Stadgenoot hebben wij daarin een voortvarende samenwerkingspartner. Wij kijken ernaar uit om de komende jaren gezamenlijk deze uitdaging het hoofd te bieden."