AMSTERDAM-NOORD - Nieuwbouw op de Kubus-Katrijplocatie is het laatste grote stedelijke vernieuwingsproject van Stadgenoot in de Waterlandpleinbuurt.

Afgelopen maandag was het officiële startschot van de bouw van 257 nieuwe woningen in Amsterdam-Noord. Op de Kubus-Katrijplocatie bouwt Stadgenoot – in samenwerking met bouwbedrijf De Nijs – een mix van 152 sociale huur- en 105 koopwoningen. Hiermee wordt de wijk gevarieerder; er komen woningen voor jongeren, gezinnen, ouderen én bewoners die extra ondersteuning nodig hebben. Het nieuwe gebouw komt schuin tegenover het winkelcentrum Waterlandplein, op de hoek van de Werengouw en de Katrijpstraat. De oplevering staat gepland voor eind 2025.

Inzetten op gemengde buurten
Egbert Dekker, directeur Vastgoed en Ontwikkeling van Stadgenoot: "Dit is het laatste grote vernieuwingsproject van Stadgenoot in de Waterlandpleinbuurt. Doordat we verschillende soorten woningen neerzetten dragen we bij aan een gemengde buurt, waar elke Amsterdammer zich thuis voelt. Wij willen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen in de maatschappij. Dit start met een goede woning, in een prettige, leefbare buurt."

Voor bewoners die extra ondersteuning nodig hebben, ligt er een intentieovereenkomst met de Stichting Woonvoorzieningen Ambulant Plus (StiWAP). Het plan is dat er in het gebouw een aantal mensen wordt gehuisvest via Caring Communities – een initiatief van StiWAP dat streeft naar woonvoorzieningen in zelfbeheer.

Een mooi nieuw stuk Amsterdam
Reinier van Dantzig, wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling, gemeente Amsterdam: "Ontzettend goed dat het hier lukt om zoveel woningen te bouwen. Hier wordt via gebiedsontwikkeling, midden in de stad, echt een mooi stuk Amsterdam toegevoegd. Echt een heel mooie ontwikkeling hier in Noord."

Een bijdrage in vakmanschap
Bouwbedrijf De Nijs ontwikkelt de 105 koopwoningen (Wonen in Kubus Noord), waarvan de verkoop fase 2 start op 20 april. Daniëlle de Nijs, directeur van bouwbedrijf De Nijs, licht toe: "Bouwbedrijf De Nijs ziet deze opdracht in Amsterdam-Noord als een boeiende uitdaging. We zijn ervan overtuigd dat ons vakmanschap zal bijdragen aan een diverse woonomgeving waarin mensen van allerlei achtergronden zich thuis kunnen voelen. We kijken dan ook vol vertrouwen uit naar de verkoop van de tweede fase van Kubus Noord."

Brug tussen het winkelcentrum en de omliggende buurt
De afgelopen jaren investeerde Stadgenoot, samen met de gemeente Amsterdam en woningbouwcorporaties Ymere en Rochdale, flink in de stedelijke vernieuwing van de Waterlandpleinbuurt. Zo werd in 2012 het vernieuwde winkelcentrum Waterlandplein opgeleverd.

Het nieuwe Kubus-Katrijpgebouw slaat een brug tussen het winkelcentrum en de omliggende buurt. Het Waterlandplein heeft hoge torens, is dicht bebouwd, levendig en heeft een stedelijke uitstraling. De omringende buurt heeft veel lage en naoorlogse woningbouw, bouwblokken in zogenaamde 'haken' en veel groen. Kubus-Katrijp bestaat uit bouwblokken in de vorm van 2 haken, met erbovenop een paar torens. Aan de kant van het Waterlandplein komt op de kop een toren van 16 woonlagen. Het nieuwe gebouw wordt uitgevoerd in een lichte baksteen. Daardoor ontstaat een mooie tegenstelling met de kleuren van de gebouwen op het Waterlandplein.

Ludo Grooteman, van Moke Architecten, besluit: "Dit is een groot project, gericht op veel verschillende doelgroepen. Dat is wat een stad kan, en zou moeten zijn: verschillende mensen, van allerlei inkomensgroepen, die prettig met elkaar samenleven – naast en boven elkaar."