AMSTERDAM - In stadsdeel West is op verschillende plaatsen de spinselmot weer actief, die hele bomen als het ware inkapselt in witte spinsels. Het ziet er wat spookachtig uit, maar is volstrekt onschadelijk.

De rupsen van de spinselmot spinnen enorme hoeveelheden draden, zodat een boom binnen korte tijd helemaal bedekt kan zijn met een deken van witte spinsels. Dit doen ze om zich te beschermen tegen bijvoorbeeld vogels. Tegelijkertijd vreten ze de hele boom kaal. Na een paar weken verpoppen de rupsen zich om uiteindelijk een mot te worden. De boom herstelt daarna snel en staat meestal binnen een aantal weken weer volop in blad. Op dit moment zit de spinselmot onder andere in bomen op Visseringsstraat (op het speelpleintje), het Van Bossepaden de Elisabeth Wolffstraat bij nr. 46.

Het stadsdeel neemt verder geen maatregelen ter bestrijding van de spinselmot. Alleen chemische bestrijding zou afdoende zijn voor het ‘oplossen’ van deze tijdelijke overlast, wat vanuit milieuoogpunt niet wenselijk is. Bovendien zijn de spinsels en de rupsen onschadelijk voor mensen en ondervindt de boom er uiteindelijk ook nauwelijks hinder van.