Op deze zaterdag in december zitten zelfs gasten op het terras. 'We hebben nu een mooi en groter terras en sfeervolle lampen,' zegt eigenaar Gordana. 'Maar zo zonnig voelt het niet. Donkere wolken pakken zich samen.'
Drie maanden geleden vroeg Spazio een alcoholvergunning aan. Gisteren kreeg Gordana telefonisch te horen dat stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer de aanvraag afwijst. De officiële brief volgt nog. 'Ze laten je drie maanden wachten, hoort verder niks en dan tóch nee. Wat een teleurstelling.'
Dario vult aan: 'We hebben zo'n vergunning echt nodig. Een glas wijn hoort bij een pizza.'
Brieven, mails, wachten, nog meer wachten. 'Ze kunnen heus een uitzondering maken', zegt Gordana. 'Maar dat doen ze niet. We verkopen nu alles 0,0.'
De ondernemers snappen er weinig van. Ze wijzen op de rol die Spazio juist in het plein probeert te spelen. 'Met het grotere terras zorgen we voor minder overlast. Er zaten soms mensen met een blikje bier een halve meter van mijn terras. Dat speelt nu niet meer – we spreken ze aan en de sfeer blijft rustig', zegt Gordana.
Volgens haar heeft de zaak nog geen enkel incident gekend. 'We sluiten altijd om tien uur. Alles loopt goed. Maar zonder vergunning gaat mijn zaak kapot.'
Dario: 'Het is een grote tegenvaller. We investeren, we werken hard, maar zo raken we alles kwijt.'
Spazio opende vorig jaar de deuren nadat het pand jaren leeg stond. De eigenaren stripten het volledig en bouwden het opnieuw op. Ze sloten extra leningen af om de keuken, oven en inrichting op niveau te krijgen. Het liep daarna snel: buurtbewoners vonden de zaak, Italië-gangers roemden de pizza's, en zelfs Napolitaanse gasten prezen de authentieke smaak.
Prijswinnende chef
Pizzabakker Fabrizio werkt al een tijd bij Spazio en vertelt enthousiast over zijn werk. Hij komt uit de regio Napels en haalde in 2023 een derde plaats op een pizzawedstrijd in de RAI. 'Met avocado, gedroogde tomaat en walnoten,' zegt hij trots. 'Deelnemers kwamen van Maastricht tot Groningen. Dit is een heerlijke werkplek. Ik werk graag samen met de collega's en de eigenaar.' Zijn favoriete pizza? De margherita of marinara: 'De originele smaken.'
In de keuken staat ook chef Daniele, die de nieuwe lasagnes introduceerde – waaronder een vegetarische variant. Hij maakt daarnaast vitello tonnato en een klassieke caprese. Zelf vegetariër, kiest hij als favorieten een bruschetta en als toetje tiramisu.
Ondertussen groeit de steun uit de buurt. Buurtbewoners praten over een petitie en vragen bekenden om te tekenen, in de hoop Spazio overeind te houden. 'De kans is groot dat we zo failliet gaan,' zegt Gordana. 'Heeft het nog nut, vraag ik me soms af. Maar we blijven vechten.'
Spazio luidt luid en duidelijk de noodklok: zonder alcoholvergunning is het voortbestaan van de pizzeria onzeker. De eigenaren wachten nu op de officiële afwijzingsbrief – en op een sprankje hoop dat het stadsdeel alsnog ruimte ziet.

4.2 ℃









































