AMSTERDAM - Maandagochtend 5 februari om 06.00 uur is de Spaarndammertunnel opengesteld voor doorgaand verkeer. Op het dak van de tunnel wordt de aankomende jaren in verschillende fasen het Houthaven Park aangelegd.

Dat gaat een schakel vormen tussen de nieuwe woonwijk Houthaven en de Spaarndammerbuurt. De tunnel en het park dragen daarmee in belangrijke mate bij aan het creëren van één buurt voor iedereen.

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer): “Met de komst van de tunnel verdwijnt zo’n tachtig procent van het huidige verkeer op de Tasmanstraat en Spaarndammerdijk onder de grond. Hierdoor wordt het bovengronds prettiger, rustiger en veiliger. Dankzij de tunnel is er ook een veiligere oversteek ontstaan voor de leerlingen van de Brede School doordat er geen verkeersbarrière bestaat tussen de Houthaven en Spaarndammerbuurt. Hierdoor wordt het echt één gebied voor de buurtbewoners.”

De bouw van de Spaarndammertunnel begon in januari 2015. Na de afronding van de bouwwerkzaamheden in de zomer van 2017 volgde de belangrijke laatste fase: zo’n 3.000 tests, om het functioneren en de veiligheid van de tunnel te onderzoeken. Op 27 januari organiseerde de gemeente een open dag voor de buurt, voordat de tunnel definitief het domein werd van de auto. Hierbij gingen ongeveer 2000 bezoekers wandelend, fietsend, skatend en skeelerend door de tunnel.

De Spaarndammertunnel

  • … ligt tussen de Uitgeeststraat en de Bontekoestraat…
  • … is ongeveer 800 meter lang en ruim 7,5 meter breed…
  • … heeft twee tunnelbuizen met elk één rijrichting (stad in en stad uit)…
  • … heeft een ‘middentunnelkanaal’ (onder andere als vluchtroute)…
  • … heeft een ondergronds gebouw voor alle noodzakelijke tunnelinstallaties…
  • … krijgt op het dak een park.

Houthaven

De Spaarndammertunnel is een onderdeel van het project Houthaven. De gemeente Amsterdam en een groot aantal ontwikkelaars en aannemers zijn hard bezig met de bouw van dit nieuwe woon- en werkgebied tussen de Spaarndammerbuurt en het IJ. Er komen circa 2.700 woningen en diverse voorzieningen en bedrijfsruimtes. Naar verwachting is de vernieuwde Houthaven in 2021 klaar. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via: amsterdam.nl/houthaven.