AMSTERDAM - Kunstenaar Ronald A. Westerhuis (Tiel, 1971) geeft in elk sculptuur een stuk weer van zijn eigen zoektocht. Door dagen van staalbewerking, lassen en vele uren polijsten met zijn team van zes mensen wordt het harde en robuuste roestvrij staal waarmee hij steevast werkt gevormd tot imposante abstracte sculpturen. Door ambacht, planning, kunde en wilskracht oogt het materiaal onverwacht intiem, schitterend in het licht.

Een reis van de kunstenaar, die opgroeide in een schippersfamilie en via jarenlange omzwervingen door Europa en Amerika uiteindelijk in China terechtkwam. Als een moderne nomade was hij altijd op zoek naar het onbekende, een nieuwe uitdaging en een nieuwe visie. Nooit was hij van plan om kunstenaar te worden, totdat Westerhuis als lasser aan het werk ging op een booreiland en zo in contact kwam met het materiaal dat hij beter wilde kennen: Edelstaal. In zijn vrije tijd begon Westerhuis met het materiaal te experimenteren. Hij begon zich steeds meer in het edelstaal (RVS) te verdiepen en zocht nieuwe bewerkingen en technieken, hierdoor maakte hij dat het edelstaal zijn verhaal kon vertellen.

Inmiddels spant de carrière van Ronald A. Westerhuis 20 jaar en zijn zijn werken op kenmerkende locaties in de publieke ruimte terug te vinden. Dit zijn altijd sculpturen die aandacht opeisen; door het formaat, door het materiaal en door de plaatsing in de ruimte. Werken getiteld ‘Self Reflection’, ‘Ray of Light’ en ‘Soul’ geven aan dat dit meer zijn dan solide blokken edelstaal. De sculpturen hebben allen een eigen beleving, spelen in de ruimte met het licht en trekken de toeschouwer naar binnen. Door bollingen, vervormingen en fragmentatie, het contrast tussen ruw en hoogglans, wordt de blik ook gefragmenteerd, vragend om bezinning en rust. Dit resulteerde onder meer in ‘WE ARE GOD’ een stalen kathedraal van 16 meter hoog gepresenteerd op Lowlands 2019.

De solo show SOUL by Ronald A. Westerhuis toont recente werken van de kunstenaar, daarmee toont hij zijn vaardigheid in het bewerken van staal en wordt de variëteit van dit robuuste materiaal zichtbaar. Van ruw naar hoog-gepolijst en van grote gladde oppervlakken, naar gefragmenteerde elementen die resulteren in een samenspel van licht en kleur.

SmithDavidson Gallery, opgericht in 1969 en met vaste locaties in Amsterdam, Miami en Mexico City, vertegenwoordigt moderne & hedendaagse kunstenaars met een kenmerkende visie en techniek. SDG exposeerde het werk van Ronald A. Westerhuis tijdens PAN Amsterdam en Art Miami. Dit is de eerste solo expositie van Westerhuis in Amsterdam. In september 2020 opent ook een nieuwe expositie in Museum de Fundatie Zwolle. Het autonome werk van Ronald A. Westerhuis is opgenomen in een groot aantal publieke en private kunstcollecties