AMSTERDAM - Zaterdag 7 mei 2022 opent de langverwachte solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Maaike Schoorel (Santpoort, 1973) in het vernieuwde Huis Willet-Holthuysen, een van de locaties van het Amsterdam Museum. Voor deze gelegenheid heeft de internationaal befaamde Schoorel speciaal voor het museum tien nieuwe schilderijen gemaakt én een ruimte vullende installatie waarin ze met foto's, collages en bijzondere vondsten uit de collectie de bezoekers meeneemt in haar associatieve onderzoek. Schoorel richt zich daarbij met name op Louisa Willet-Holthuysen, de verzamelaar die in 1895 het pand, met zijn geheel nieuw ingerichte interieurs vol decoraties in Franse Neo-Louis XVI stijl, aan de gemeente Amsterdam overdroeg met de opdracht er een museum van te maken. De tentoonstelling van Maaike Schoorel in Huis Willet-Holthuysen is t/m 30 oktober 2022 te bezichtigen.

Maaike Schoorel

Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum en curator van de tentoonstelling: "Het Amsterdam Museum is er trots op dat Schoorel het afgelopen half jaar zich volledig heeft toegelegd op werken voor haar solotentoonstelling in Huis Willet-Holthuysen. Haar delicate schilderijen roepen een zachte, ondefinieerbare ruimtelijkheid op. In haar recente werk zien we steeds vaker flarden van figuren. Het zijn portretten van met name vrouwen. Met de gefragmenteerde en bijna onzichtbare verschijning van de geschilderde figuren wordt het uitgewist en weggeduwd worden van vrouwen in de geschiedenis benadrukt. Tegelijkertijd kan het ook gezien worden als een hommage aan het opnieuw verschijnen van hun verhalen in het heden waarin de canon wordt herschreven en toonaangevende vrouwen wel degelijk een plek op het podium krijgen."

Maaike Schoorel studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan het Royal College of Art in Londen. Tentoonstellingen van haar werk waren onder meer te zien in het CCA Wattis (San Francisco), Frans Hals Museum (Haarlem), Hayward Gallery, (Londen), Kunstmuseum (Den Haag), Parasol Unit (Londen), Museum Dhondt-Dhaenens (Deurle), Fondazione Memmo (Rome), Gropius Bau (Berlin), 20th Sydney Biennale (Sydney), Stedelijk Museum (Amsterdam) and LACMA (Los Angeles).

Een vernieuwd Huis Willet-Holthuysen

Al 125 jaar kan publiek het imposante Huis Willet-Holthuysen, een onderdeel van het Amsterdam Museum, bezoeken. Ruim twee miljoen bezoekers liepen door de historisch ingerichte stijlkamers, bekeken de salons in Neo-Lodewijk XVI-stijl en genoten van de symmetrische Franse stijltuin van het dubbele herenhuis aan de Herengracht en ervoeren hoe het vermogende verzamelaarsechtpaar Abraham Willet en Louisa Holthuysen eind 19e eeuw leefden. Tijdens de gedwongen sluitingen door corona de afgelopen twee jaren zijn diverse ruimtes in Huis Willet-Holthuysen door het Amsterdam Museum opgeknapt. Vanaf zaterdag 7 mei zijn alle vernieuwingen af en opent een vernieuwd Huis Willet-Holthuysen met de expositie van Maaike Schoorel. De zaalteksten door het hele gebouw zijn vernieuwd en er is een nieuwe audiovisuele presentatie en tour (van conservator Thijs Broers en artistiek directeur Margriet Schavemaker) die Louisa Willet-Holthuysen uit de schaduw van haar man halen en waarin aandacht is voor haar pioniersrol als verzamelaar. In het najaar volgt een tentoonstelling samengesteld door acteur/dichter/verzamelaar Ramsey Nasr.

Evenementen en verdieping

Tijdens de tentoonstelling van Maaike Schoorel worden er diverse evenementen voor het publiek georganiseerd in Huis Willet-Holthuysen. Zo geeft Zippora Elders (Head of the Curatorial department, Gropius Bau Berlin) op zondag 15 mei een rondleiding door de solotentoonstelling van Maaike Schoorel naar aanleiding van haar essay over Schoorels werk dat online bij de tentoonstelling verschijnt. Daarnaast worden diverse lezingen en podcasts georganiseerd met de onderzoeksgroep 'De andere helft'. Ook is er een gratis kinderspoor. Samen met het hondje Riffie ontdekken kinderen op spelenderwijs het huis en ontmoeten ze verschillende bewoners van het statige grachtenpand.

Huis Willet-Holthuysen wordt beheerd door het Amsterdam Museum en is gelegen aan de Herengracht 605, 1017 CE Amsterdam. De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur.