AMSTERDAM - Cultuurclub De Kring heeft een donatie gekregen van de Van Den Ende Foundation. Met het toegekende bedrag van €11.000,- trapt De Kring een programma af waarbinnen jonge kunstenaars worden gekoppeld aan gevestigde namen. Onder de noemer Kringplank ontwikkelen de jonge makers, binnen dit mentorschap, speciaal voor De Kring nieuw werk dat komend voorjaar in de sociëteit van de club zien is. Ook niet-leden kunnen de tentoonstelling bezoeken. Dit is in lijn met het eerder aangekondigde initiatief van De Kring om de drempel tot de besloten club tijdelijk te verlagen.

Intergenerationele samenwerkingen


Voor de Kringplank worden drie jonge, veelbelovende kunstenaars geselecteerd door de Kunstcommissie van De Kring. Zij bezoeken bijvoorbeeld eindexamententoonstellingen om dit jonge talent te vinden. De geselecteerde makers worden gekoppeld aan gevestigde kunstenaars die lid zijn van De Kring. Met dit mentorschap beoogt De Kring intergenerationele samenwerkingen te realiseren waarbinnen kaders worden verbreed en nieuwe verbanden worden gelegd. Dat leidt tot speciaal voor De Kring gemaakt nieuw werk.

Voor de eerste editie van Kringplank zijn drie vrouwelijke kunstenaars en drie mentoren geselecteerd:

Aysen Kaptanoglu gekoppeld aan Jacqueline de Jong
Emily Stevenhagen gekoppeld aan Moritz Ebinger
Tara Eva Kuijpers Wentink gekoppeld aan Jeroen Henneman

Link met De Kring

De kunstcommissie heeft hoge verwachtingen. Martha Visser, lid van de commissie: Aysen, Emily en Tara Eva worden uitgedaagd zich De Kring eigen te maken. Dat kan door een in situ werk, een thema uit te werken of te reageren op actualiteiten. Ze worden begeleid door hun mentors die al enige tijd op de sociëteit rondlopen. Het staat hen, binnen enige logistieke of bouwkundige kaders, vrij hoe ze hier invulling aan geven. Emily Stevenhagen combineert haar ruimtelijke werk bijvoorbeeld vaak met performances en voegt multimediale elementen toe. Tara Eva Kuijpers Wentink maakt sculpturale, monumentale werken en is vrij om interventies te doen in de beschikbare ruimte. Aysen Kaptanoglu schildert indringende olieverfdoeken waarin vrouwen zich een plaats veroveren in een door mannen gedomineerde, gewelddadige maatschappij. We zijn enorm benieuwd hoe zij de link zal leggen met De Kring”.

Deur op een kier

De tentoonstelling Kringplank opent op 4 april 2024 en is vrij toegankelijk voor niet-leden. Eerder kondigde De Kring al aan dat het de deur op een kier zet om nieuwsgierige cultuurliefhebbers uit te nodigen eens te komen kijken. Hiervoor wordt ook voor het eerst in de geschiedenis van De Kring actief ‘geadverteerd’ met posters en met video’s op social media. Daarnaast wordt ook een deel van de eerder besloten programmering openbaar gemaakt. De Kring wil hiermee de drempel verlagen en het ledental te verhogen maar ook te verjongen.

De tentoonstelling is van 4 april t/m 7 juni 2023 te zien in de sociëteitsruimte van De Kring. Niet-leden die de expositie willen bekijken zijn welkom van maandag t/m vrijdag op op een van de open dagen met rondleiding op 12 april, 26 april en 17 mei. Aanmelden voor bezoek of de open dagen kan via kring.nl/exposities/kringplank