AMSTERDAM - 150 leerlingen van de Amsterdamse Stichting voor Kennis en sociale Cohesie (SKC) zijn dit jaar betrokken bij de activiteiten rondom de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam op 4 mei. Het is al voor de 15e keer dat SKC actief deelneemt aan de herdenking.

De 7e en 8e groepsleerlingen komen o.a. uit Amsterdam Oost en Amsterdam Noord. 25 van de kinderen uit Noord lopen op uitnodiging mee met de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Noord, Brahim Abid. Ook zullen dit jaar 10 kinderen bij de Schaduwkade de namen voorlezen van de joodse slachtoffers. Zoals ieder jaar lopen de leerlingen mee in de Stille Tocht van de Stopera naar de Dam waar de leerlingen tijdens de plechtigheid op de Dam, bloemen zullen neerleggen bij het Nationaal Monument.

De leerlingen zijn afkomstig van o.a. Basisschool De Kraal, De Dapper en de Indische Buurtschool in Amsterdam-Oost en de Oranje Nassau, De Kinderboom en de 5 Sterrenschool uit Noord. De Dodenherdenking is onderdeel van het Weekenstudentproject van SKC. Dit project zet in op taalontwikkeling binnen de context van actief burgerschap. Zo zorgt SKC ervoor dat zij midden in de samenleving staan en actief deelnemen aan het maatschappelijk leven. Zo is dodenherdenking en het vieren van vrijheid een vast thema waar deze jongeren elk jaar weer op een bijzondere manier kleur aan geven.

SKC is ontstaan uit een Mentorprogramma dat vanaf 1998 leerlingen uit kwetsbare sociale omgevingen ondersteunt bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school. De inzet van mentoren en jonge rolmodellen is daarbij onontbeerlijk.