ZAANSTREEK - Het schooljaar 2017-2018 staat op 25 basisscholen in de Zaanstreek in het teken van opera: Opera aan de Zaan. Deze samenwerking tussen De Nationale Opera en Agora, stichting voor bijzonder primair onderwijs in de Zaanstreek, zorgt ervoor dat 7.000 leerlingen en 700 leraren kennis gaan maken met aria’s, het zingen in een koor, het maken van decors, het lezen van een libretto, het regisseren van een muziektheatervoorstelling en veel meer.

De kick-off is op 11 september 2017 op drie scholen tegelijk. Voor de eerste kennismaking met opera komt een pianist en een operazanger(es) op de scholen om aan het einde van de schooldag met alle leerlingen een lied te zingen op het schoolplein in een flashmob-achtige sfeer. In de drie weken die daarop volgen komen alle andere scholen van Agora in de Zaanstreek aan de beurt. In januari 2018 starten de leerlingen van groep 7 met de repetities voor hun eigen opera: Prinses Turandot.

Voor het schooljaar 2017-2018 heeft De Nationale Opera een programma samengesteld dat een rijk aanbod biedt aan de brede ontwikkeling van kinderen op de basisschool. In de laatste week van augustus gaan eerst alle leraren van Agora naar Nationale Opera en Ballet om zich te laten scholen. Na de kick-off in september volgen in het najaar rondleidingen in het theater voor leerlingen. Ouders en medewerkers van Agora kunnen gedurende het jaar meezingen in een koor. In mei bezoeken de leerlingen de jeugdopera Hondenhartje (regie: Marcel Sijm) in Nationale Opera & Ballet. Op 22 juni wordt het jaar afgesloten met een finale op een markante plek in Zaanstad.

De basisscholen van Agora gaan deze samenwerking met De Nationale Opera aan in het kader van bildung. In een snel veranderende samenleving is het de opdracht aan het onderwijs om kinderen voor te bereiden op, en toe te rusten op een onbekende toekomst. Daarom is het niet alleen nodig dat kinderen goed onderwijs krijgen in bijvoorbeeld vakken als taal, lezen en rekenen, maar is verbreding en verdieping van het onderwijs (bildung) nodig. De kennismaking met de opera biedt leerlingen van Agora een kans om de eigen talenten te ontdekken, in te zetten en zich breder te vormen. De ervaring en bagage die ze opdoen is van grote waarde en levert een bijdrage aan de ontwikkeling van een sterke identiteit. Daarmee kan een (jong) mens stevig staan en wendbaar zijn in een omgeving die aan constante verandering onderhevig is.