AMSTERDAM - Eenzaamheid is een groot verborgen probleem in Nederland. Buurtbarbecues en gezellige middagen in buurthuizen kúnnen een oplossing bieden, alleen bezoeken nog maar weinig mensen een buurthuis. Daarom komt het mobiele 'Tiny Buurthouse' in diverse stadsdelen van Amsterdam naar je toe. Een innovatief project dat ondersteund wordt door het Univé Buurtfonds.

Ontmoetingen en herinneringen creëren
Tiny Buurthouse is bedacht door Stichting Studio Pancake. De naam van de stichting is geïnspireerd door de reisavonturen van medeoprichter Willem Dieleman. Over de hele wereld bakte hij gratis pannenkoeken om zo met mensen in contact te komen en herinneringen te creëren. Dit idee is in Amsterdam voortgezet door pannenkoeken te bakken vanaf een bakfiets: de pannenkoekenbakfiets.

Van pannenkoeken naar buurthuis
De pannenkoekenbakfiets is omgedoopt tot 'Tiny Buurthouse' en biedt plaats aan vier personen. Willem fietst hiermee langs diverse locaties en organisaties en biedt mensen de mogelijkheid om even samen te zijn, wellicht een eindje samen op te fietsen en – jawel – samen een pannenkoek te eten.

Laagdrempelige en verbindende activiteit
Willem Dieleman: "Mensen vinden het erg leuk als het Tiny Buurthouse langskomt. De eerste reactie is meestal dat ze verrast zijn, want ze kijken er soms wel van op. Of ze vinden het meteen gezellig, terwijl ze dat niet verwachten op straat. Je merkt echt dat het verbindend werkt. Mensen in de buurt komen dankzij het mobiele buurthuis echt in contact met elkaar. Uit eerdere ritten zijn al vriendschappen ontstaan."

De aanvraag bij het Buurtfonds
"We hebben een bijdrage van € 10.000 van Univé Buurtfonds gekregen. Omdat het een maatschappelijk betrokken lokaal project is, dat bijdraagt aan een fijne leefomgeving, hebben we een donatie toegewezen gekregen. Het resterende bedrag hebben we verzameld door een crowdfunding te organiseren."

Route
De start is op 29 april om 11.00 uur achter de Protestantse Diaconie in de Hoftuin, Nieuwe Herengracht 18, bij het Namenmonument en de Hermitage. De tocht gaat naar Amsterdam-West en eindigt rond 16.00 uur. De precieze route wordt nog ingevuld. Op 30 april wordt de tocht hervat. Deze start ook om 11.00 uur bij bovengenoemd adres.