AMSTERDAM - Op 1 juni was de PLMA-beurs in de RAI Amsterdam, een Retailbeurs waarop internationale producenten hun producten presenteren. De producten die achterbleven, mocht Zending over Grenzen na afloop van de beurs inzamelen voor gezinnen in armoede in Oost-Europa en in Nederland.

Terwijl veel mensen in overvloed leven en spullen achteloos wegdoen, kunnen mensen in armoede alleen maar dromen van overvloed. Zulke overvloed mocht Zending over Grenzen inzamelen na afloop van de PLMA-beurs. Een overvloed aan producten die niet mag worden weggegooid. Niet alleen zijn mensen in armoede daarmee geholpen, maar ook de exposanten die doneren zijn enthousiast over deze actie. Allereerst dragen zij dit initiatief een warm hart toe. Daarnaast kunnen zij hierdoor retourtransportkosten besparen en hoeven zij hun stand niet op te ruimen. Bovendien krijgen hun producten een zinvolle bestemming en creëert deze inzameling bij alle betrokkenen bewustwording om verspilling tegen te gaan. Zending over Grenzen is op haar beurt enorm dankbaar dat deze bedrijven hun producten willen doneren. Het succes van de inzamelingsactie zit hem in de mooie samenwerking van exposanten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en personen. Een win-win-win-win situatie.

Zending over Grenzen werkt al 24 jaar samen met grote organisaties als RAI en PLMA en sloeg dit jaar ook de handen ineen met Stichting Promotie, die humanitaire hulp verstrekt aan de Bulgaarse en Roemeense bevolking. Daarnaast hielpen diverse bedrijven vrijwillig mee. Zo stelde Quick Rentals (Almere) gratis pompwagens beschikbaar, zodat de spullen efficiënt over de beursvloer vervoerd konden worden; Houweling Transport (Bleiswijk) voorzag in gratis transportkooien om de spullen in te verzamelen; Bakker Logistiek (Zeewolde) en White Fields Logistics (Weesp) hielpen met het transport; CEVA Logistics (Utrecht) stelde koelvrachtwagens beschikbaar en een bedrijf in Sint Pancras bood haar koellocatie aan: onmisbaar voor de verse producten.

Maar liefst 125 vrijwilligers hebben ruim 6 vrachtwagens gevuld met etenswaren, hygiëneartikelen, huishoudelijke artikelen en beautyproducten. Van de kort houdbare producten die zijn ingezameld, zijn zo’n 5.000 maaltijden/voedselpakketten gemaakt om in Nederland te verspreiden. Er is hard gewerkt om sorteerlocaties in te richten, zodat deze grote hoeveelheid etenswaren zo snel mogelijk bij minimumgezinnen in de regio terecht konden komen. Een mooi voorbeeld is het team van het Leger des Heils, locatie Bosshardt, dat veel werk heeft verzet in een paar dagen. De lang houdbare producten zijn bestemd voor mensen in armoede in Oost-Europa.

Door unieke samenwerking impact maken
Met elkaar hebben we op deze manier een enorme impact kunnen maken, waardoor we verspilling kunnen voorkomen en armoede kunnen verzachten. Zending over Grenzen is enorm blij met de schakels die deze unieke samenwerking mogelijk maken: van de producent die de goederen doneert, de bedrijven die belangeloos middelen en diensten beschikbaar stellen en de vrijwilligers die meehelpen, tot de plek waar het terechtkomt; bij arme mensen, zowel dichtbij rondom Almere, als verder weg in Oost-Europa.

Van praktische hulp, naar structurele hulp, naar zelfredzaamheid
Zending over Grenzen helpt kansarme mensen in Oost-Europa te overleven én een beter bestaan op te bouwen. De hulp die we bieden is praktisch en persoonlijk. We delen bijvoorbeeld kleding en voedsel uit aan arme mensen. Maar we bieden ook (vak)opleidingen aan, zodat zij betaald werk kunnen gaan doen en uiteindelijk op eigen benen kunnen staan.