AMSTERDAM - Fotografe Rineke Dijkstra (1959) heeft de Johannes Vermeer Prijs ontvangen. Dijkstra krijgt deze prijs toegekend omdat zij een iconische bijdrage levert aan de fotografie. De jury noemt haar ‘de Koningin van de Nederlandse portretkunst’.

Naar voorbeeld van andere wetenschappelijke prijzen heeft het rijk vanaf 2009 het initiatief genomen een nieuwe cultuurprijs voor getalenteerde kunstenaars van internationale kwaliteit in te stellen. De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen zijn of haar werkterrein.

Minister Van Engelshoven heeft na een korte toespraak de prijs uitgereikt aan Rineke Dijkstra. De uitreiking werd met een klein gezelschap op locatie gedaan en was ook digitaal via een livestream te volgen.

Eerdere winnaars waren sinds 2009 toen de prijs werd ingesteld: Pierre Audi (2009), Alex van Warmerdam, Erwin Olaf, Marlene Dumas, Rem Koolhaas, Irma Boom, Michel van der Aa, Steve McQueen, Iris van Herpen, Janine Jansen en Ivo van Hove (2019).

De jury 2020 bestaat uit Andrée van Es (voorzitter), Pierre Audi, Annabelle Birnie, Jamal Ouariachi en Romana Vrede.