AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft onlangs op een veiling in Parijs een zeldzame buste van Willem van Oranje verworven met gelden beschikbaar gesteld door Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. Het beeldje is rond 1620 gemaakt door Hendrick de Keyser. Het is momenteel te zien in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! in Museum Prinsenhof Delft.

De 15 cm hoge bronzen buste, waarvan nog twee afgietsels bekend zijn, werd omstreeks 1620 vervaardigd door de Amsterdamse stadsbeeldhouwer Hendrick de Keyser (1565-1621) die ook het praalgraf van de prins van Oranje in de Nieuwe kerk in Delft maakte. Alle drie de gietsels zijn in brons uit dezelfde mal gegoten, en gebaseerd op het terracotta ontwerp voor het grafbeeld van de prins op zijn sterfbed (collectie Rijksmuseum). Het beeldje stamt uit de nalatenschap van de kleurrijke Parijse kunstverzamelaar Juan (‘Johnny’) de Beistegui.

De buste is een luxe ‘Oranje-souvenir’ dat in een kleine oplage zal zijn gegoten voor Oranjegezinden of voor leden van de Staten-Generaal die bij bouw van het praalgraf in Delft betrokken waren. Het beeldje werd in de late 18de eeuw in Frankrijk op een luxe sokkel geplaatst, gemaakt van porfier en verguld brons.

Het Rijksmuseum presenteert deze bijzondere aanwinst voor het eerst in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! in Museum Prinsenhof Delft, waar het tot en met 3 maart 2019 te zien is. Een tweede afgietsel, in bezit van Museum Paleis Het Loo, is in langdurige bruikleen aan Museum Prinsenhof Delft gegeven. Daarom zijn in de tentoonstelling nu twee van de drie beeldjes te bewonderen.

Zowel de tentoonstelling in Museum Prinsenhof als ook de eigen tentoonstelling 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland in het Rijksmuseum staan in het teken van het herdenkingsjaar van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).