AMSTERDAM - Programma Rijksmuseum 2019/2020

Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse Meesters
11 oktober 2019 t/m 19 januari 2020

Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse Meesters sluit het Jaar van Rembrandt in het Rijksmuseum af. Een tentoonstelling met topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Dankzij een unieke samenwerking tussen het Museo del Prado in Madrid en het Rijksmuseum komen voor het eerst zoveel meesterwerken van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera samen. De tentoonstelling gaat over schoonheid, emotie, religie en realisme.

De tentoonstelling Rembrandt-Velázquez wordt mogelijk gemaakt door Ammodo, Holland America Line, Rijksmuseum International Circle en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Night Watching
Rineke Dijkstra

5 september t/m 3 december 2019
Night Watching, de nieuwe filminstallatie van Rineke Dijkstra, is vanaf 5 september te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. In de film kijken veertien groepen naar Rembrandts Nachtwacht en reageren op hun eigen manier. Dijkstra draaide Night Watching op zes avonden in de Eregalerij recht voor De Nachtwacht zodat de geportretteerden een indringende ervaring van het schilderij zouden krijgen. Het schilderij zelf blijft buiten beeld.

Dijkstra maakte Night Watching op uitnodiging van het Rijksmuseum en is mede mogelijk gemaakt door Joep en Monique Krouwels/Rijksmuseum Fonds.

Document Nederland: ON/OFF
Martijn van de Griendt

3 oktober 2019 t/m 19 januari 2020

In deze tijd staan veel mensen permanent aan. Ze zijn voortdurend actief, mooi, bereikbaar en alert, zich bewust van de camera, hun uiterlijk en hun zelfbeeld. Anderen gaan juist op zoek naar plekken waar ze even uit staan. Voor de jaarlijks terugkerende fototentoonstelling Document Nederland fotografeerde Martijn van de Griendt in opdracht van het Rijksmuseum de huidige consumptiemaatschappij waarbij alles draait om de looks en de likes.

Vooruitblik 2020

Caravaggio x Bernini. Barok in Rome
14 februari t/m 7 juni 2020

Japans Lak
3 juli t/m 30 augustus 2020

XXL Papier
3 juli t/m 30 augustus 2020

Slavernij
25 september 2020 t/m 17 januari 2021