AMSTERDAM - Zijn de diamanten op de kroon van Willem I echt of nep? Is het porseleinen beeld van een ara nog intact en hoe herken je een echte Vermeer? Kinderen kunnen het deze zomer ontdekken in Missie Meesterwerk. Samen met hun familie onderzoeken ze in het Rijksmuseum echte kunstvoorwerpen, met de modernste technieken waarmee ook de Nachtwacht onder de loep genomen is.

Missie Meesterwerk is gemaakt in samenwerking met NEMO Science Museum en is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Achter de schermen
Voor Missie Meesterwerk zijn zes onderzoeksruimten ingericht naar voorbeeld van het Ateliergebouw van het Rijksmuseum, dat geldt als één van de meest vooraanstaande museale onderzoekscentra ter wereld. Zes objecten, elk verschillend van materiaal en functie, zijn geselecteerd om grondig te worden onderzocht.

Met een labjas aan en gewapend met een onderzoekskaart zetten de missiedeelnemers onderzoeksmethoden en -technieken in die het Rijksmuseum ook bij eigen onderzoek toepast. Met behulp van UV- en röntgenonderzoek, een microscoop, vezelanalyse en jaarringenonderzoek stellen zij o.a. textielvezels, pigmenten, watermerken en dateringen vast.

'Met Missie Meesterwerk laten we zien wat er achter de schermen van het Rijksmuseum gebeurt. We willen kinderen nieuwsgierig maken, hun verbeelding prikkelen en bovenal samen laten ontdekken', zegt Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum.

Naast onderzoeksvragen naar materiaal, datering en vervaardiging, daagt Missie Meesterwerk de bezoekers uit na te denken over vragen die de experts van het Rijksmuseum dagelijks bezighouden. Zoals: wat maakt een object tot een meesterwerk. Is het wel gemaakt door de kunstenaar? Verdient een vervalsing of iets dat stuk is ook een plek in het museum?

Samenwerking NEMO
Missie Meesterwerk is de eerste interactieve tentoonstelling van het Rijksmuseum gericht op families. NEMO Science Museum heeft onder andere meegewerkt aan de activiteiten die de kinderen met hun familie doen tijdens de missie. Ook mochten bezoekers van NEMO tijdens de ontwikkeling van de tentoonstelling meedenken en onderdelen testen.

'Het is prachtig dat NEMO en het Rijksmuseum de krachten hebben gebundeld. We hebben een bijdrage geleverd door het delen van onze kennis en ervaring met het vertalen van ingewikkelde wetenschappelijke informatie naar spannende en interactieve exhibits voor families', zegt NEMO-directeur Géke Roelink.

Missie Meesterwerk is te bezoeken van 1 juli t/m 3 september 2023 in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.