AMSTERDAM - De Rietveld Academie Fashion Show is de jaarlijkse presentatie van de modeafdeling van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In DOOR OPEN SPACE werden op vrijdag 23 juni de afstudeerprojecten getoond van Jakob Hodel, Fleur van Heezik, Sophie Huizinga, Tom Huijben, Ruben Janssen, Hanne Johne, Vera Lelie en Emma Milicevic. Naast deze nieuwe lichting bachelor studenten, presenteerde de show een selectie uit het werk van eerste- en tweedejaars modestudenten.

De presentatie vond plaats in DOOR OPEN SPACE, een industriële ruimte achter de NDSM-werf, dat kruisbestuiving tussen theater, performance en andere artistieke uitingsvormen hoog in het vaandel heeft staan. Een mooi verlengstuk van de koers die de modeafdeling sinds een aantal jaren vaart met betrekking tot de Fashion Show, waarin geëxperimenteerd wordt met alternatieve presentatievormen. Aanvullend op de klassieke opzet van de catwalk waren ook dit jaar een reeks performatieve elementen, waaronder interactie, participatie, en (muziek)performance onderdeel van de show.

Iedere afgestudeerde heeft een persoonlijke benadering van mode als uitingsvorm, waarbij een breed spectrum aan thema's, disciplines, technieken en materialen is onderzocht. Van vergeten ambachten, tot sociaal-geëngageerde onderwerpen als (bi)culturele identiteit en representatie, en van persoonlijk onderzoek naar herinneringen tot verfrissende manieren van samenwerken – dit jaar laat opnieuw zien hoe de studenten in toenemende mate hybriditeit in hun werk omarmen. Niet langer laten zij zich definiëren door de traditionele kaders van het vakgebied, maar verkennen zij nieuw terrein buiten de bestaande grenzen.

Jeroen Kramer, a.i. hoofd van de afdeling: "Middels soms subtiele, soms uitgesproken, maar altijd persoonlijke projecten weet deze groep op overtuigende wijze de kijker uit te nodigen om te reflecteren op het dagelijkse leven, en de menselijke conditie – waarbij de onderliggende verhalen als spiegels, portalen en deeltjesversnellers van hun verbeelding dienen. Het resulteert in acht conceptuele afstudeerprojecten met een sterk hybride karakter, die laten zien hoe storytelling het absolute fundament is voor de modestudent van nu."

Voor de realisatie van deze eindpresentatie heeft de afdeling samengewerkt met design coach Philipp Schueller, die al langere tijd als docent aan de modeafdeling verbonden is en zelf ook een hybride modepraktijk voert, waarbij hij visuele narratieven en mode met elkaar in verband brengt. Als onderdeel van een langdurige samenwerking met Keep an Eye Foundation, hebben studenten tijdens het afstudeertraject masterclasses gevolgd in onder meer curatie, scenografie, productie en communicatie, en hebben zij nauw samengewerkt met choreografen, set, licht- en sounddesigners. Aanvullend kregen de studenten dit jaar toegang tot een poule van experts, waarbij expliciet gezocht was naar vertegenwoordigers van een divers palet aan disciplines, om zo tegemoet te komen aan de verscheidenheid van hun afstudeerprojecten. De experts die jaar waren onder andere multidisciplinair kunstenaar Katja Novitskova, wier werk de relatie tussen ecologie en technologie onderzoekt en Hendrickje Schimmel, die onder de naam Tenant of Culture het nog nauwelijks ontgonnen terrein tussen sculptuur, mode en archeologie verkent.

Rietveld Academie Fashion Show 2023 werd mede mogelijk gemaakt door Keep an Eye Foundation, Meester Koetsier Foundation, Stichting Van Stigt-ing en DOOR OPEN SPACE. De videoregistratie van de Rietveld Academie Fashion Show zal ook onderdeel zijn van de Graduation Show op de Rietveld Academie van 5 tot 9 juli.

rietveldacademie.nl
instagram.com/gra.fashion
#rietveldacademiefashionshow