AMSTERDAM - De renovatie van de Vondeltorens, een speeltoestel in het Vondelpark, is volledig afgerond. De renovatie werd in opdracht van de gemeente Amsterdam uitgevoerd door Griekspoor.

De hameitorens zijn gedemonteerd en in de werkplaats van Griekspoor gereviseerd door ze te stralen, schooperen en nat af te lakken. De torens zijn door het schooperen voorzien van een zink/aluminiumcoating. Zo wordt de levensduur van het materiaal aanzienlijk verlengd en de stalen torens optimaal beschermd tegen corrosie.

Op locatie is valzand aangebracht. Het hout aan de buitenkant van de torens is gerenoveerd en hergebruikt terwijl het hout aan de binnenkant volledig vernieuwd is. Ook het RVS-net is vernieuwd, zodat het toestel weer aan alle eisen voldoet en de komende jaren intensief gebruikt kan worden.

Circulair
"De torens waren tien jaar oud en volledig verroest", aldus projectmanager Kevin Griekspoor. "Met de aanpassingen die we nu gedaan hebben kunnen ze zo weer 20 jaar mee. Een circulaire manier om de torens nieuw leven in te blazen dus. Zo verlengen we de levensduur in plaats van de torens af te breken en weg te gooien."

De gemeente Amsterdam is erg tevreden met de duurzame en circulaire manier waarop de torens gerenoveerd zijn. "Door de torens weer in ere te herstellen is het een echte trekpleister als speelplek in het vondelpark", aldus wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid Marieke van Doornick.

De Vondeltorens zijn in 2010 speciaal ontworpen voor de renovatie van het Vondelpark, bij voor de speelzone bij de entree 'Amstelveenseweg'.