AMSTERDAM - Charlotte Goulmy (1969), is fan van de overleden schrijfster Renate Rubinstein. Zij heeft vier biografische essays klaar, die gebundeld en uitgegeven zijn bij het Hollands Maandblad.

Het publiek is blij. Want sinds 1994 is er pas dit jaar een stukje van de biografie van Renate Rubinstein afgekomen door de officiële biograaf Hans Goedkoop en dan …over de eerste 15 jaar! Dus is het boekje van Goulmy een welkome inleiding tot het verdere leven van de persoon Rubinstein.

Goulmy heeft een prettige schrijfstijl en trekt je snel mee in het verhaal. Ooit wilde Goulmy(docent Frans) promoveren op.. Renate Rubinstein. Echter toen was de biografie net toegestaan aan Hans Goedkoop.

Goulmy mocht een keer per jaar bellen naar de familie ‘Hoe ver Goedkoop was’ en dan zat de kans erin ‘dat als hij klaar was….’ De familie Rubinstein voelde zich vast wat ongemakkelijk bij dat jaarlijkse telefoontje. En het antwoord; “Hij is nog bezig..”. Want waarom zou je anders na een aantal jaren vragen aan Goulmy om “niet meer te bellen” ?

Maar Goedkoop komt nu in 2022, ruim 25 jaar later niet veel verder dan zijn 1e deel met boek, “Vaderskind”, de oorlog van Renate Rubinstein. Met mooie recensies, dat wel. Maar dus ‘slechts’ over de eerste 15 jaar. Als excuus kan worden aangevoerd dat Goedkoop vele andere projecten doet en heeft gedaan.. maar het wachten is op de volledige biografie over Rubinstein!

Dus Goulmy moet ‘nog’ even wachten.. want Goedkoop is nu ongeveer van Rubinstein’s leeftijd toen zij overleed. Als Goedkoop over elk volgend deel 25 jaar doet, gaat ie het niet redden…. Maar ook de fans van Renate worden ouder, verdwijnen en er komen gelukkig nieuwe bij. Maar dit is wel heel lang wachten!

In het programma W 97 van Briljantjes tv op Salto Amsterdam, op maandag 27 juni om 19.00uur, vertelt Charlotte Goulmy over haar fascinatie voor Rubinstein, deze wonderlijke gang van zaken en meer. En ze blijft hopen dat Goedkoop of de familie Rubinstein haar belt met de verlossende woorden: ’Kun je meehelpen”….

Ondertussen heeft Goulmy wel meegeholpen om ‘Renate Rubinstein te herontdekken’!