AMSTERDAM - Kunst, thuis op de buis: Thérèse Schwartze; Wie was die vrouw ook weer waar een plein naar is vernoemd in Amsterdam Oud-Zuid?


Vergeten of nog steeds actueel? Wie haar niet kent: Kent u Wilhelmina pepermuntjes in een blikje? Daar is een afbeelding van een geschilderd staatsportret van Koningin Wilhelmina op te zien; haar naam staat er niet onder; maar het is een van de vele portretten gemaakt door Thérèse Schwartze wiens klanten o.a. Koning en Koningin waren.

De portretschilder Thérèse Schwartze: (1851-1918) was een voorbeeld van de latere Amsterdamse Joffers waar haar nichtje Lizzy Ansingh toe zou behoren. Zelfstandig, kostwinner in die tijd voor de hele familie Schwartze. Winnaar gouden medaille op de Internationale tentoonstelling in Parijs "Inventief zelfportret" in 1889. Schwartze schreef toen al columns in het Algemeen Handelsblad en had al jaren een relatie met een bekende getrouwde man, met wie zij later na de dood van zijn vrouw alsnog trouwde.

Maandag 20 april 19.00 uur op zender Salto 1 in het maandelijkse programma Briljantjes (op ongeveer kanaal 325 op uw televisie) vertelt schrijfster en biografe Cora Hollema in een interview met Gonny van Oudenallen, over het leven van deze 'Feministe'. Overigens behoort een werk van Schwartze tot de vaste collectie van het Rijksmuseum en ook in het Van Gogh Museum is nu werk van haar te zien, beiden helaas nu niet te bewonderen. Wel is haar graf te zien op de Nieuwe Oosterbegraafplaats waar zij in wit marmer is uitgehouwen door haar zusje Georgine.

Studio Dreams Come True