AMSTERDAM - De Hallen viert deze week haar vijfjarig bestaan. Al snel na de opening groeide het culturele centrum uit tot een van de populairste plekken in Amsterdam. Naast de bekende Food- en Filmhallen huizen in de voormalig GVB-tramremise veel jonge startups en bedrijven met sociale werkplaatsen. Het jubileum wordt deze maand gevierd met verschillende activiteiten voor jong en oud.


Succesvolle projectformule: mix van commercieel en sociaal
Vijf jaar geleden werd door Stichting Tramremise Ontwikkelingsmaatschappij (Trom), buurtbewoners en maatschappelijke partners bewust gekozen voor een formule met een zo hoog mogelijke maatschappelijke waarde en zonder winstoogmerk. Dankzij marktconforme huur voor horeca en commerciële partijen bleef de huur voor de bibliotheek en maatschappelijke ondernemingen zoals de fietswerkplaats Recycle en kappersopleiding Kinki Academy laag.

De combinatie van commercieel en sociaal heeft de afgelopen vijf jaar zijn vruchten afgeworpen. Johan Valster, directeur bij De Hallen, vertelt: "We willen bij De Hallen dat iedereen zich welkom voelt en dat er voor iedereen wat te doen is: jong, oud, arm en rijk. Ook vinden we het belangrijk dat we een buurtfunctie vervullen. Daarom organiseren wij van alles, van diners voor daklozen tot een kerstfeest voor de buurt. Het succes van De Hallen is te danken aan het feit dat we een brede doelgroep aanspreken. Onze ambitie voor de volgende vijf jaar is om dit nog meer uit te diepen en nog meer verschillende achtergronden met elkaar te verbinden."

Foto-expositie 'De Hallen of Fame'
Om het vijfjarig bestaan te vieren en alle vaste bezoekers, medewerkers en buren te bedanken voor de afgelopen jaren creëerde De Hallen de foto-expositie 'De Hallen of Fame' in samenwerking met fotograaf Daniel Cohen. Cohen - bekend om zijn portretfotografie (Kendrick Lamar en Eberhard van der Laan) – portretteerde hiervoor tien Amsterdammers met een bijzondere connectie met het cultuurcomplex.Van de voormalig GVB-medewerker Louis (72) die nu vrijwillig rondleidingen geeft in zijn oude werkplaats tot de Iraanse vluchteling Milad (33) die zijn leven opnieuw opbouwt in Amsterdam en als kapper werkt bij de Kinki Academy. De tien portretten inclusief persoonlijk verhaal zijn vanaf 3 oktober een maand lang te zien in de Passage.

Naast de foto-expositie organiseert De Hallen gedurende deze week meerdere activiteiten om het jubileum te vieren. Een overzicht hiervan vind je via dehallen-amsterdam.nl.