AMSTERDAM - Na vier maanden is er zondagmiddag een einde gekomen aan de 6e editie van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID. De beeldenroute in Amsterdam Zuid met tachtig kunstwerken van vijftig internationale kunstenaars was volgens velen 'de vrolijkste belevingstentoonstelling' sinds de start in 2009. Bezoekers uit binnen- en buitenland kwamen in groten getale naar de door de curatoren Jhim Lamoree en Michiel Romeijn bedachte 'Tuin van Amsterdam Zuid' met figuratieve beelden en ruimtelijke installaties. De gratis toegankelijke publieksvriendelijke tentoonstelling op de Apollolaan, Minervalaan en de Zuidas trok in totaal naar schatting zo'n 350.000 belangstellenden. "Amsterdam heeft een sculptuurbiënnale waar de stad trots op kan zijn", zegt initiatiefnemer en directeur van ARTZUID Cintha van Heeswijck-Veeger.

Cintha van Heeswijck-Veeger is opgetogen over het verloop van deze 6e editie:
"We hebben met dit concept het grote publiek willen bereiken en dat is gelukt. De respons is positief en we krijgen veel enthousiaste reacties. Het is duidelijk dat figuratieve kunst aanspreekt. Het raakt mensen, roept emoties op; ervaringen worden doorverteld en dat brengt weer meer mensen op de been. Er is ook een recordaantal rondleidingen gerealiseerd. De instaprondleidingen in het weekend waren enorm populair en hadden vaak een zwaan-kleef-aan effect. Ik ben trots op deze unieke sculptuurbiënnale binnen Berlage's Plan-Zuid, die zo'n fraaie verbinding legt tussen het Museumplein en de Zuidas. We laten een andere kant van Amsterdam zien en leveren een duidelijke bijdrage aan de spreiding van de drukte in de stad. Als Stichting Art Zuid gaan we ons nog nadrukkelijker inzetten voor nationale en internationale samenwerkingen en partnerships om de Amsterdam Sculptuur Biënnale op de internationale kunstagenda vast te nagelen."


Satellietlocaties
De twee jaar geleden uitgesproken wens van de directeur van ARTZUID voor satellietlocaties ging in vervulling. Met de Apollolaan en Minervalaan op de As van Berlage als centrale deel, was de route dit keer uitge(st)rekt vanaf het Stadionplein tot en met de Churchillllaan in Amsterdam Zuid en met ARTZUID Annex Amstelveen.


Grote pluim voor vrijwilligers
Gezellige drukte kenmerkte het Informatiepaviljoen waar veel bezoekers hun wandeling over de route startten. Het paviljoen op de Minervalaan is belangrijk voor de publieksinkomsten door de horeca en verkoop van routekaarten, catalogi en ansichtkaarten. Over de hele periode hebben de vrijwilligers aanzienlijk meer mensen kunnen begroeten dan bij eerdere edities. Cintha van Heeswijck-Veeger: "De meer dan 100 buurtvrijwilligers hebben, onder leiding van An Bastiaans, een fantastische taak verricht door vier maanden lang de dagelijkse operatie vlekkeloos te laten verlopen. Mijn waardering voor hen is niet in woorden uit te drukken. Zij zijn een visitekaartje voor Amsterdam."

ARTZUID en rondleidingen
De beeldenroute is in toenemende mate in trek als cultuuruitje voor het bedrijfsleven, netwerkorganisaties en familiebijeenkomsten. Het aantal tours onder leiding van professionele kunsthistorici nam toe in vergelijking met de vorige editie. Ook was er veel belangstelling voor de Artist Talks in de weekenden, waarbij verschillende deelnemende kunstenaars een toelichting gaven op hun werk en oeuvre.


ARTZUID en kunsteducatie
In de schoolvakantie konden kinderen wederom terecht bij het wekelijkse ARTCAMP, dat jaarlijks moeiteloos de concurrentie aan kan met andere zomerkampen voor kinderen. De wekelijkse kunstkampen waren telkens geheel volgeboekt. Het groepsbezoek van scholen blijft onverminderd populair. Dankzij ondersteuning van de Rabobank Amsterdam was opnieuw gratis lesmateriaal voor scholieren beschikbaar. Sinds de eerste editie van ARTZUID in 2009 hebben inmiddels naar schatting 45.000 scholieren uit het basis en middelbaar onderwijs de beeldenroute in klassikaal verband bezocht. Vaak ging dat samen met een workshop in het kinderatelier.

Voor directeur Cintha van Heeswijck is de jeugd een enorm belangrijke doelgroep: "Voor het eerst groeit er een hele generatie Amsterdamse kinderen op met het besef van kunst in de openbare ruimte. Door meegenomen te worden in het verhaal achter de beelden, leren ze beter om zich heen te kijken en waarderen en respecteren ze kunstwerken. De vele naakten op deze editie maakte het voor hen natuurlijk extra spannend." Op de route zelf waren bij kinderen vooral ook de vrolijke installaties populair, waar ze naar hartenlust in konden ravotten.

Deelnemende kunstenaars ARTZUID 2019
Aimé Mpane Enkobo, Antoine Poncet, Aristide Maillol, Arman, Armando, Atelier Van Lieshout, Auguste Rodin, Barry Flanagan, César, Charlotte van Pallandt, Dan Graham, Daniel Göttin, David Altmejd, Dini Thomsen, Eja Siepman van den Berg, Elsa Tomkowiak, Erwin Wurm, Gabriel Lester, George Struikelblok, Gerda Maise, Gloria Friedmann, Hans van de Bovenkamp, Henk Visch, Irene Fortuyn, Ivan Cremer, Jan Fabre, Jaume Plensa, Jean Dubuffet, Jems Koko Bi, Jerzy Kędziora, Jésus Rafael Soto, Joel Shapiro, Johan Tahon, Judith Wiersema, Karel Appel, Klaas Gubbels, Lon Pennock, Marc Quinn, Matthew Monahan, Morgan Betz, Nancy Rubins, Nick Ervinck, Nic Jonk, Oliver Laric, PJ Roggeband, Roberto Barni, Sachi Miyachi, Sandro Chia, Theo Jansen, Tom Claassen, Tony Matelli, Wim Delvoye, Yoshitomo Nara, Yubi Kirindongo.


Sponsors en samenwerkingspartners ARTZUID
ARTZUID komt mede tot stand dankzij een structurele subsidie van de gemeente Amsterdam, Amsterdam Zuidas, Stadsdeel Zuid en het Amsterdams Fonds voor de Kunst; cultuurfondsen Bank Giro Loterij, VSBfonds, Mondriaan Fonds en Zabawas. Rabobank Amsterdam maakt met een bijdrage het educatieve programma voor scholieren mogelijk. Een groot aantal particuliere donateurs, bedrijven en organisaties sponsort de beeldenroute met een financiële bijdrage voor de kunstwerken. Daarnaast zijn meer dan 100 vrijwilligers actief, veelal buurtbewoners, die ondersteuning bieden bij de dagelijkse werkzaamheden in het Informatiepaviljoen en op de route. Gemeente Amsterdam, Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, Grachtenfestival, Beelden aan Zee en de Vrije Academie zijn samenwerkingspartners.