AMSTERDAM - Verzetsmuseum Amsterdam meldt met genoegen dat het in 2023 een recordaantal van bijna 114.000 bezoekers heeft verwelkomd, waarmee het de relevantie van zijn missie om de geschiedenis van het verzet tegen de bezetting levend te houden, onderstreept. Dit positieve resultaat volgt op een jaar vol activiteiten en vernieuwingen.

Eind 2022 werd een nieuwe vaste tentoonstelling geopend, die in meer dan 100 persoonlijke verhalen de oorlog dichtbij de bezoeker brengt. Deze vernieuwing heeft in 2023 ongetwijfeld bijgedragen aan de aantrekkelijkheid van het museum voor een breder publiek. Dit wordt bevestigt door de vele vijfsterrenrecensies die het museum ontving op platforms als Google en Tripadvisor en een nominatie voor de European Museum of the Year Award 2024.

Verzetsmuseum Junior bleef ook een drukbezochte bestemming voor jongere bezoekers, terwijl de tijdelijke tentoonstelling Cas Oorthuys: Verzetsfotograaf de interesse wekte van kunst- en geschiedenisliefhebbers. Evenementen zoals de Anton de Kom-lezing en de Museumnacht trokken grote aantallen jonge belangstellenden.

Directeur Liesbeth van der Horst kijkt met waardering terug op het afgelopen jaar: "We zijn dankbaar voor het enthousiasme en de betrokkenheid van de bezoekers die ons museum hebben doen bruisen. Juist in deze tijd van polarisatie is het Verzetsmuseum relevanter dan ooit."Voor 2024 kondigt het Verzetsmuseum diverse tijdelijke tentoonstellingen aan, waaronder een tentoonstelling in samenwerking met het Slavernijmuseum (in oprichting) en een tentoonstelling over de jubilerende Stichting 1940-1945.Een hoogtepunt in 2024 is de opening van een vaste presentatie over de Nederlandse koloniën in het najaar. Deze multimediale presentatie zal een genuanceerd verhaal vertellen, met speciale aandacht voor lokale bevolkingsgroepen die zich hebben verzet tegen de Nederlandse koloniale onderdrukking.

Het Verzetsmuseum Amsterdam kijkt uit naar de voortzetting van zijn missie in de komende jaren, waarin het blijft streven naar het delen van belangrijke historische gebeurtenissen en het bevorderen van bewustzijn.