AMSTERDAM - Margareta Svensson en Chaja van Kollem ontvingen van Monuta een gift van 460 euro voor hun Kunstproject “Een Mozaïek van Verlorenen” over verlies en herinneren met de zintuigen.

Een expositie waarin zichtbaar wordt wat de kwetsbare gevoelens zijn die verbonden zijn aan kleren die achterblijven als een dierbare is overleden. Verhalen en emoties die zijn samengevat in beeld en een prachtig boek, dat nabestaanden toont met foto’s en het verhaal in zowel het Nederlands als in het Engels. Het is een tastbare en blijvende herinnering aan het project dat onlangs in de Hoftuin in Amsterdam te zien was om dit onderdeel van verlies onder de aandacht te brengen. Daarom heeft Monuta gekozen voor de aankoop van boeken die we ook weer zullen schenken waar zij het beste tot hun recht komen. Tevens ontving Humanitas ook een gift van Monuta van 500 euro voor het maken van een mozaïeken vloer in de telefooncel “Telefoon van de Wind”. De Telefoon van de Wind staat in de prachtige Hoftuin, naast het Holocaust Namenmonument en aan de Nieuwe Keizersgracht. De Telefoon van de Wind is op werkdagen vrij te bezoeken van 9.00 tot 17.00 uur, Nieuwe Herengracht 18 en bied nazorg voor rouwenden na verlies van een dierbare door een plek te bieden om rouw te kunnen delen.

Beide initiatief zijn uitverkoren tot één van de '100 gebaren' van Monuta, ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan. Opgericht in 1923, is de organisatie vanaf het begin maatschappelijk betrokken geweest. Daarom konden medewerkers plannen indienen voor steun aan mensen en duurzame initiatieven.

Esmeralda Kiès-Ovaa, uitvaartverzorger in Amsterdam en omgeving licht toe: “Het is zo belangrijk dat we naar elkaar en onze omgeving omkijken. Alle collega’s hebben hetzelfde Monuta-DNA: we doen er alles aan om mensen te helpen, op een manier die goed is voor mens en natuur. Het is als medewerker heel bijzonder dat wij in het kader van ons jubileum zo’n lokaal gebaar kunnen doen en zo samen een bijdrage leveren.” Ik draag beide initiatieven een warm hart toe en ben blij dat ik samen met collega Esmeralda Paulus de cheques mocht overhandigen.


Margareta en Chaja: Wij zijn heel verheugd en dankbaar voor dit gebaar! Het is niet alleen een financiële bijdrage; op deze manier helpt Monuta ons ook om het boek bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Zo krijgt ons missie om ruimte te creëren voor verlies en rouw een nog groter bereik. Mireille van Gils, Coördinator Humanitas Amsterdam en Diemen, met dit gebaar van Monuta kunnen wij opdracht geven aan Marlinda Weijers van Wolkenvanger om een Mozaïek vloer voor de Telefoon van de Wind Hofuin te realiseren.

Over Monuta

Monuta is dé afscheidsspecialist. Opgericht in 1923 zet zij zich al 100 jaar in met dezelfde missie: voor iedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk maken. Zij gelooft in openheid en eerlijkheid over afscheid. Over mogelijkheden, kosten én over wat je zelf eigenlijk wilt voor je eigen afscheid. Jaarlijks verzorgt Monuta ruim 14.000 persoonlijke uitvaarten en in totaal biedt zij meer dan 1,5 miljoen mensen financiële zekerheid met haar uitvaartverzekering. Ruim 120 opgeleide Register Uitvaartverzorgers staan mensen in het hele land bij. Monuta heeft 3 eigen begraafplaatsen en 7 crematoria en is partner in nog eens 6 andere. Meer informatie is te vinden op www.monuta.nl.