AMSTERDAM - Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning Prins Willem Alexander brengt de president van de Republiek Korea, Yoon Suk Yeol, dinsdag 12 en woensdag 13 december 2023 een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote Kim Keon Hee.

Het is voor het eerst dat een president van de Republiek Korea op staatsbezoek komt sinds de totstandkoming van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen in 1961. In 2014 bracht het Koninklijk Paar een staatsbezoek aan de Republiek Korea. In november 2022 sloten minister-president Rutte en president Yoon een Strategische Partnerschap Overeenkomst.

Nederland en de Republiek Korea staan tegenwoordig dicht bij elkaar, ondanks dat de twee landen geografisch ver van elkaar verwijderd liggen. Het staatsbezoek biedt de mogelijkheid om de goede handelsrelatie met de Republiek Korea verder uit te bouwen en een stap te zetten naar nauwere samenwerking. Ook staat welvaart en stabiliteit in Oost-Azië en de gehele Indo-Pacific regio op de agenda. Nederland en de Republiek Korea zijn logische partners met gedeelde normen en waarden die samenwerken op het gebied van onder andere duurzame energie, landbouw en hightech.