AMSTERDAM - Op zondag 17 september dirigeert Herman Mussche een nieuw werk van de Nederlandse componist, dirigent en organist Daan Manneke. Grand-motet Pseaume CIII gaat tijdens een bijzondere kerkdienst van de Oudekerkgemeenschap in Amsterdam in wereldpremière en wordt gezongen door de Sweelinckcantorij, het vaste koor van de Oudekerkgemeenschap en Matthias Havinga is organist. De kerkdienst in de Oude Kerk start om 11.00 uur, is gratis toegankelijk en na afloop is er de mogelijkheid om na te praten met Daan Manneke.

Kerkvernieuwing in de Oudekerkgemeensschap betekent dat de preek op een andere manier wordt ingevuld, deze keer met de première van Grand-motet Pseaume CIII van Daan Manneke. De evangelielezing op deze zondag gaat over hoe vaak je elkaar moet vergeven, en in Psalm 103 staat 'vergeving' centraal. Daan Manneke gebruikt in zijncompositie de Geneefse melodie van Psalm 103 en de vertaling uit de Naardense bijbel. Hij liet zich voor deze nieuwe compositie ook inspireren door de muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) die tijdens zijn leven organist was van de Oude Kerk en één van de belangrijke componisten in zijn tijd.

Daan Manneke
De Nederlandse componist, dirigent en organist Daan Manneke (1933) heeft een groot en veelzijdig oeuvre op zijn naam staan met meer dan 250 werken. Zijn muziek bestaat uit kamermuziek, koor- en orgelcomposities en werken voor grote ensembles, waarbij Manneke niet streeft naar 'gebruiksmuziek' voor de eredienst. Zijn werk is religieus geworteld en heeft haar eigen sacraliteit. Zingen is voor Manneke, die ook jarenlang koordirigent is geweest, de meest primaire vorm van componeren. Vrijwel het gehele oeuvre is vanuit de stem ontstaan, ook de composities die op het eerste gezicht instrumentaal lijken.

Vernieuwingsslag
De Oudekerkgemeenschap houdt haar diensten in de oudste kerk van Amsterdam. Iedere derde zondag van de maand is er bijzondere kerkdienst met gast(s)prekers van buiten de kerk, een kerkatelier of een speciale muziekuitvoering. 17 september is de startzondag van de Oudekerkgemeenschap en de officiële aftrap van het kerkvernieuwingstraject: Nieuwe Wegen naar een Oude Bron. De gemeente wil deze vernieuwingsslag maken om de schoonheid en spiritualiteit van haar traditie te delen en te vernieuwen in gesprek met (nieuwe) bezoekers van de kerkdiensten.

Sweelinckcantorij
De Sweelinckcantorij is sinds 1973 het huiskoor van de Oudekerkgemeenschap. Dirigent is Herman Mussche. Het koor zingt zo'n 25 keer per jaar tijdens de ochtenddiensten op de zondagen en bij vieringen op hoogtijdagen. De Sweelinckcantorij geeft ook concerten buiten de Oude Kerk.

Oudekerkgemeenschap
De Oudekerkgemeenschap is onderdeel van de Protestante Gemeente Amsterdam. De kerk aan het Oudekerksplein 23, dateert uit de 14e eeuw en is een van de oudste gebouwen van Amsterdam. De Oudekerkgemeenschap is een open en actieve kerk, midden in de zogenaamde rosse buurt. De kerk staat sinds jaar en dag open voor mensen van alle soorten en maten, geuren en kleuren. Zie oudekerk.amsterdam